Thailand

Aantal inwoners: 60 mln.

Oppervlakte (km2): 513.115

Inwoners per km2: 116,9

Hoofdstad: Bangkok

Munt: Baht

DE THAISE REGERING maakte deze week bekend dat zij de komende zes maanden 300.000 buitenlandse arbeiders de grens wil overzetten. De repatriëring is het eerste onderdeel van een plan om Thailand voor het einde van deze eeuw te verlossen van circa één miljoen illegale buitenlanders.

Het plan komt uit de koker van de nieuwe premier Chuan Leekpai, die sinds eind vorig jaar aan de macht is. Hij wil banen vrijmaken voor de eigen bevolking die lijdt onder de gevolgen van de crisis: meer dan een miljoen Thais zijn hun baan kwijtgeraakt.

Thailand is niet alleen de aanstichter van de Aziatische epidemie, het land is ook het grootste slachtoffer van de economische misère. Waar andere landen anderhalf tot twee jaar nodig zullen hebben om te herstellen van de klap, verwachten analisten dat Thailand tot in het begin van de volgende eeuw zal worstelen met de gevolgen van de crisis.

Nergens anders is het rottingsproces in politiek en economie zo groot geweest als hier. Chuan Leekpai heeft de taak Thailand weer gezond te maken. Daarvoor zal hij moeten beginnen bij de oorzaak van alle ellende: een systeem dat doordrenkt is met corruptie en nepotisme. Vorige week deed de nieuwe premier een veelzeggende oproep aan alle ambtenaren: “Ziet u alstublieft voortaan af van uw bonus bij overheidsprojecten.” Het is in Thailand een ongeschreven regel dat bedrijven een flinke tip geven aan verantwoordelijke ambtenaren die hen aanwijzen voor de uitvoering van projecten. De lonen zijn laag, dus ambtenaren zoeken elders bronnen om hun salaris uit te breiden, is de simpele verklaring.

Chuan, die eerder van 1992 tot 1995 aan het bewind was, is de derde premier in iets meer dan twee jaar. Zijn voorgangers Banharn Silpa-archa en Chavalit Yongchaiyudh, zijn beiden de geschiedenis ingegaan als mislukte en corrupte premiers die tijdens verkiezingscampagnes op het platteland hele dorpen omkochten voor hun stem. Chuan heeft de zestig miljoen Thais duidelijk gemaakt dat hij het anders zal doen en dat de bevolking de komende jaren veel ontberingen zal moeten doorstaan. “Men accepteert dat nu”, zei hij onlangs.

Chuan heeft zijn minister van Financiën inmiddels geïnstrueerd nieuwe onderhandelingen met het IMF te openen over de voorwaarden die verbonden zijn aan het reddingspakket van 17,2 miljard dolar dat vorig jaar augustus tot stand kwam. Thailand heeft sindsdien de waarde van de Thaise baht verder zien dalen en moest de verwachtingen voor economische groei opnieuw flink bijstellen, van 3,5 procent groei tot helemaal geen groei. Om die reden, zo beweren Chuan en de zijnen, zijn de doelen die het IMF destijds heeft gesteld heeft nu vrijwel niet meer te realiseren. IMF-topman Camdessus uitte vorig najaar nog felle kritiek op de traagheid waarmee de Thaise autoriteiten in hun eigen crisis ingrijpen. Pas als Thailand de komende weken laat zien dat het op de goede weg is, groeit de kans dat het IMF zich iets soepeler zal opstellen.

Van groot belang is dat Thailand de reorganisatie van de financiële sector continueert. Eind vorig jaar besloot de regering 56 van de 58 noodlijdende banken in het land te liquideren. Investeerders laten hun toekomstplannen in hoge mate afhangen van verdere uitvoering van de hervormingsplannen, die onder meer de toegang van buitenlandse banken tot de Thaise markt moeten vergroten.

Intussen proberen de 'Thuppies', de Thaise yuppies, elk weekend op veilingen hun Mercedessen, BMW's, vliegtuigen en andere symbolen van de trotse tijgereconomie die Thailand was, te verkopen om hun leningen af te betalen. Ook voor de minder bedeelden wordt het leven steeds zwaarder. In de steden nemen alcoholisme, drugsgebruik en zelfmoord snel toe.