Somber signaal ASML leidt tot lagere koersen

AMSTERDAM, 22 JAN. Op een slecht gestemde Amsterdamse effectenbeurs is de koers van ASM Lithography met 4 procent gedaald. Aanleiding was de uitspraak van de bestuursvoorzitter dat de groei van ASML het lopende jaar sterk zal afhangen van de marktgroei en de crisis in Zuid-Korea.

AMSTERDAM ASML, toeleverancier voor de chipindustrie en een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland, maakte vanochtend een winststijging bekend van 51 procent, tot 329 miljoen gulden. Dit overtrof de voorspellingen van de meeste analisten. Hoewel het concern ook voor dit jaar groeit voorspelt, zien beleggers het voorbehoud van de bedrijfstop over de Aziatische activiteiten als een waarschuwing. De koers van ASML daalde vanochtend direct na het begin van de handel met 8 gulden (6 procent). Later trok de koers met twee gulden aan tot 141,90 gulden. ASML was verreweg de grootste daler binnen de Midkap-index, waarin middelgrote beursfondsen zijn opgenomen. De graadmeter daalde met 1,06 procent naar 1360,54 punten.

Met ingang van 23 februari zal ASML meewegen in de AEX-index. Deze index, waarin 25 hoofdfondsen zijn opgenomen, daalde vanochtend met 9,94 punten (1,05 procent) naar 940,46. Philips was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een achteruitgang van 5,30 gulden naar 126 gulden. Philips-dochter PolyGram volgde met een daling van 3,29 procent (3,30 gulden) naar 97,10 gulden.

De Azië-angst kreeg vanochtend ook vat op Heineken. De bierbrouwer is eigenaar van het Indonesische bedrijf Multi Bintang. Door de dramatische koersdaling van de Indonesische roepia vrezen beleggers een forse afname van het resultaat uit dat land. Heineken daalde met 16 gulden (4,16 procent) naar 368,50 gulden.

Niet alleen Azië, maar ook de grillen van de dollarkoers maakten het Damrak nerveus. De Amerikaanse munt verloor 2,5 cent op 2,0361 gulden. Ook de beurzen van Londen en Frankfurt stonden op verlies. De omzetten waren normaal. Automatiseerder Getronics was een van de weinige hoofdfondsen die een koerswinst liet zien. Die bedroeg een gulden (1,5 procent), waardoor het fonds 66,30 gulden noteerde. Ook Pakhoed bleef overeind met een winst van twee kwartjes op 61,00 gulden. ING kroop vier dubbeltjes omhoog naar 92,70 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het gisteren moeten stellen met een substantieel verlies. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 78,71 punten naar 7794,41. Daarmee verdween een groot deel van de winst (122 punten) die een dag eerder werd geboekt.

AZIË De Indonesische roepia, die vandaag een dieptepunt van 16.500 stuks per dollar bereikte, heeft in zijn vrije val meer Aziatische valuta's meegesleurd. De index van de beurs in Jakarta is vandaag gezakt met 4,8 procent. In Maleisië bedroeg de daling van het koersgemiddelde bijna 2,6 procent en in Thailand daalden de aandelenkoersen met 2,8 procent. In Zuid-Korea lag de daling op 4,5 procent.

De onrust trof ook de beurs van Hongkong. De Hang Seng-index daalde met 3,9 procent tot 8884 punten. De effectenbeurs van Tokio was eveneens lager, na enkele dagen van winst. De Nikkei-index sloot de handel af op 16.405,69 punten, wat 278,73 punten (1,7 procent) lager was dan gisteren.