Shell weer tweede op ranglijst concerns

Koninklijke/Shell Groep blijft tweede op de wereldranglijst van bedrijven met de hoogste beurswaarde. Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft zijn eerste plaats weten te behouden, zo blijkt uit een overzicht dat de Britse zakenkrant Financial Times in haar editie van vandaag publiceert.

Op de vorige ranglijst werkte Shell zich op van de derde naar de tweede plaats en verdrong GE het Japanse telecomconcern NTT van de koppositie. De rangschikking van de 500 grootste bedrijven ter wereld is opgesteld aan de hand van de beurswaarde per eind september.

De lijst van Europese bedrijven wordt zoals gebruikelijk aangevoerd door Shell. Het concern bezet de eerste plaats al sinds de Financial Times zestien jaar geleden begon met het opstellen van de rangorde.

De top-tien van de Benelux wordt gedomineerd door Nederlandse bedrijven. In vergelijking met de vorige lijst is het enige Belgische concern, Electrabel, eruit gevallen. Shell staat uiteraard bovenaan en ING en Unilever wisselden stuivertje met respectievelijk een tweede en derde plaats.

Philips klom van vijf naar vier en ABN Amro zakte van vier naar vijf. Aegon bleef zesde, terwijl KPN van plaats vijf naar plaats zeven zakte. Achtste is Fortis, ten koste van Electrabel. Ahold is nieuwkomer op negen, ten koste van Elsevier dat net als het Belgische bedrijf uit de top-tien verdween. Akzo is ook nieuw en staat op de tiende plek.