SFOR arresteert in Bosnië ex-chef concentratiekamp

SARAJEVO, 22 JAN. Een eenheid van de NAVO-vredesmacht SFOR heeft vanochtend in de Bosnisch-Servische stad Bijeljina de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Goran JelisiEÉc aangehouden. JelisiEÉc (29), die zichzelf 'Servische Adolf' noemt, wordt onder meer verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide, moord, marteling, mishandeling en plundering.

Als kamphoofd van concentratiekamp Luka in de stad Bro wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de moord op zestig, maar mogelijk enkele honderden moslims en Kroaten in de lente van 1992. Van twaalf moorden zijn getuigen. JelisiEÉc, die zich niet tegen de arrestatie verzette, zou vanmiddag naar Den Haag worden overgebracht, aldus een woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal.