Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het niet goed functioneren van rampenplannen, dyslexie bij kinderen en een reportage over het groeiende leger van werklozen in Frankrijk. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer over hoe de Cubaanse media het bezoek van de paus verslaan en de beoordeling van minister van Landbouw en Visserij Van Aartsen. Ned.1, 20.24-20.57u.

Nova. Het eventuele nieuwe seksschandaal van president Clinton met de 24-jarige stagiaire Monica Lewinsky op het Witte Huis en een IRT-informant die men nu laat vallen. Ned.3, 22.33-23.03u.

De beslissers. Boeing-topman Philip Condit en zijn collega van Nestlé Helmut Maucher discussiëren over de vraag of een Europese multinational het ooit met succes kan opnemen tegen een Amerikaanse gigant. Ned.2, 23.36-0.06u.

DOCUMENTAIRES

Haagse klasse. Serie documentaires waarin de leerlingen van de Prinses Irene Basisschool in de Haagse Schilderswijk worden gevolgd. Ned.1, 19.28-20.00u.

Zembla: Deportatie of sterilisatie. Documentaire over een groep joden die in het kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog voor de keus werden gesteld zich te laten steriliseren of te worden gedeporteerd. Slachtoffers vertellen over de schaamte en het verdriet dat zij jarenlang meedroegen. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.03-21.36u.

De sterke arm. Kijkje achter de schermen van de politievoorlichtingsdienst van Politie Haaglanden. Veronica, 22.05-22.40u.

Panorama: X1 spreekt. De Belgische getuige die met de codenaam X1 wordt aangeduid, vertelt zonder masker of stemvervorming over haar ervaringen met een pedofilienetwerk dat nachtelijke orgiën organiseerde en tientallen kinderen vermoordde. Ze zegt: “Eigenlijk is dit een soort van testament. Als er nu iets gebeurt, wel, ik heb het gezegd.” BRTN1, 22.15-22.49u.

Louis Theroux's weird weekends. Reisreportage langs randverschijnselen uit het Amerikaanse leven over mensen in de woestijn in het zuidwesten van Amerika die in buitenaardse wezens geloven. BBC2, 22.30-23.20u.

Der Bonzenbunker. Documentaire over het legendarische 'Huis aan de Moskwa' in Moskou, dat in 1932 als luxe appartementencomplex voor partijbonzen gebouwd werd en waar menige zuiveringsactie van Stalin werd beraamd. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

Für Führer, Volk und den Gewinn. Over de 'foute' rol van Duitse bedrijven in WO II, zoals de firma Degesch, die het vergif Zyklon B produceerde dat gebruikt werd in de gaskamers van Auschwitz. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

Faces of Islam. Laatste van vier afleveringen over de Ramadan. In deze aflevering vertelt Shami Ahmed hoe de islam hem helpt in zijn persoonlijk leven en bij het leiden van zijn kledingbedrijf. BBC1, 0.55-1.15u.

DRAMA

Goede daden bij daglicht (2). Zesdelige reeks televisiedrama over de huidige tijdgeest. Een vader wil het verloren contact met zijn zoon en dochter herstellen. Ned.3, 20.25-20.50u.

AMUSEMENT

TV show. Gasten o.a. de eerste Nederlandse wereldkampioen zwemmen Marcel Wouda, de Canadese Peggy Claude Piere die haar dochters van anorexia wist te genezen en de ethiek van de Engelse journalist Adam Holloway die die met een verborgen camera werkt. Ned.2, 21.13-22.14u.

JEUGDTELEVISIE

Het klokhuis. Laatste van vier uitzendingen over het programma zelf gaat in op het maken van drama. Daarbij komen de voorbereiding, het decor, de kostuums en de aankleding van de studio aan de orde. Ned.3, 18.42-19.02u.

FILM

Max mon amour (Nagisa Oshima, 1986, Frankrijk). Keurige, weinig schokkende film over bizarre liefde tussen Parijse diplomatenvrouw Charlotte Rampling en een chimpansee. De sinds 'L'empire des Sens' en 'Merry Christmas, Mr. Lawrence' opmerkelijk conventionele Oshima lijkt ons vooral te willen wijzen op de hoge tolerantiegraad in beschaafde kringen. TV5, 20.05-21.30u.

Bull Durham (Ron Shelton, 1988, VS). Zie film-vooraf. RTL5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Angel of Fury (Ackyl Anward, 1993, Indonesië). Martial arts-actiefilm met Cynthia Rothrock als hoofd van de beveiligingsdienst van een computerfirma. TV10, 21.30-23.05u.

Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois oor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met Jeanne Moreau, Oskar Werner en Henri Serre. Duitsl.2, 23.45-1.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

True Love (Nancy Savoca, 1989, VS). Regiedebuut is een bijna antropologisch portret van de Italo-Amerikaanse samenleving in de Bronx. Dun plot behelst op handen zijnde bruiloft van jongeman die daar nog niet aan toe is. Duitsl.2, 1.30-3.05u., nagesynchroniseerd.

Das unmögliche Mädchen / Fräulein Bimbi (Akos von Ratony, 1951, Oostenrijk). Armoedige klucht waarin secretaresse haar verstand lijkt te hebben verloren. Morgen, Duitsl.1, 14.30-16.00u., zwart-wit.

The Prisoner of Zenda (John Cromwell, 1937, VS). Niet met de versies uit 1952 (met Stewart Granger) en 1979 (met Peter Sellers) te verwarren verfilming van Anthony Hope's roman uit 1884 is een klassieke swashbuckler. Ronald Colman in dubbelrol van koning van Ruritanië en diens Britse dubbelganger die de troon in veiligheid helpt te stellen. En Douglas Fairbanks jr. als de innemend vileine Rupert of Hentzau. Morgen, Duitsl.3-West, 15.20-17.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.