Rotterdamse variant op Oibibio; Kitsch & Kunst aan de Rotte

Kitsch & Kunst aan de Rotte, Bergsche Rechter Rottekade 1, Rotterdam, 010-2850277/72. De inloopdiners zijn elke eerste zo van de maand.

Viergangen diner (incl. een glas champagne en koffie en excl. wijn) ƒ 79,50 p.p.

Reserveren via Kitsch & Kunst aan de Rotte.

Rotterdam heeft sinds kort zijn eigen variant van Oibibio: Kitsch & Kunst aan de Rotte. Geen lachtherapie, maar gipsconsoles gieten, geen massage, maar marmeren. En in plaats van de rustgevende Chinese theetuin is er elke eerste zondag van de maand bij Kitsch & Kunst aan de Rotte een inloopdiner. Chefkok Den Blijker - sinds vorig jaar in het bezit van een Michelinster - zorgt dan voor een viergangendiner voor zo'n honderdvijftig personen die allen gezeten zijn aan één lange tafel.

Eigenaren Frank Middelhoek en Hans Faassen vonden de voormalige limonadefabriek, gelegen aan de Rotte, zo fascinerend dat ze haar binnen twee uur kochten. Middelhoek, afkomstig uit het bruin- en witgoed, en Faassen, eigenaar van een aannemers- en schildersbedrijf, besloten in deze 3500 vierkante meter grote fabriekshal een trendy uitgaanscentrum te vestigen. Kitsch & Kunst aan de Rotte moet een 'totaalpakket' bieden met een winkel, een uitgebreid cursussenprogramma en een horecagedeelte.

Meubels en andere decoratieve objecten, waaronder grote kasten, lange tafels en kaarsenstandaards, staan verspreid door het hele pand. Geen duur design, maar vooral Franse, Duitse en Oost-Europese meubels, die - al dan niet opgeknapt - aan een tweede leven beginnen. Verder is er een grote collectie geïmporteerde stoelen en banken uit Azië.

Bij de styling is veel goud, rood en zilver gebruikt. Maar volgende week kan dat weer anders zijn. Het is de bedoeling dat de bezoeker door een steeds wisselende opstelling van meubels en variatie in kleurgebruik elke keer nieuwe indrukken opdoet. De uithoeken van het gebouw zijn gereserveerd voor 'onderhuurders': specialisten op het gebied van tegels, lampen en vloerdelen.

Om de ruimte maximaal te benutten en ervoor te zorgen dat er voldoende toeloop is, worden elk kwartaal meer dan zestig cursussen en workshops gegeven op het gebied van in- en exterieur en decoreren. Net als het aanbod in de winkel zijn de cursussen ook veelzijdig en pretentieloos. Alles wat zich in het schimmige gebied tussen smaak en wansmaak afspeelt mag en kan. Zijdeschilderen, beelden in brons gieten, kinderkamers inrichten en lampenkappen maken behoren tot de aangeboden cursussen. Wie in zijn jeugd nog niet voldoende heeft geknutseld, kan ook terecht bij activiteiten als 'Hart voor Moeder', 'Ei met Spreuk', 'Schelpenkrans' en 'Winterschikkingen'. Hoe hoog het macramégehalte van sommige activiteiten ook mag lijken, veel docenten zijn verbonden aan bekende tijdschriften en bedrijven op het gebied van vormgeving en interieur.

Overdag kan iedereen terecht in het horecagedeelte. De maandelijkse inloopdiners vinden plaats in een van de hallen, tussen alle kasten en banken in die voor de gelegenheid aan de kant zijn geschoven. Wanneer de markante chefkok op zo'n avond de lange tafel langsgaat om hier en daar een praatje te maken, krijg je het gevoel figurant te zijn bij de opname voor Peter Greenaways film 'The cook, the thief, his wife and her lover'.