Recordwinst voor Exxon

NEW YORK, 22 JAN. Het Amerikaanse olieconcern Exxon heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van netto 8,46 miljard dollar, 13 procent meer dan in 1996. Ook het laatste kwartaal van vorig jaar was met een stijging met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 2,5 miljard dollar een record. Topman Lee R. Raymond liet weten dat het resultaat is bereikt ondanks lagere olieprijzen. Dat is te danken aan een groei in de verkoop van olie- en chemieproducten en aan lagere kosten. De olieprijs was in de laatste drie maanden van vorig jaar bijna 5 dollar per vat (159 liter) lager dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Exxon besteedde 8,8 miljard dollar aan investeringen en aan opsporing en winning van olie en gas. Dat was minder dan in het jaar ervoor, hetgeen een gevolg was van de stijging van de dollarkoers. Dit jaar denkt het concern voor investeringen 10 procent meer uit te trekken.

De omzet nam vorig jaar toe van 134,2 miljard tot 136,6 miljard dollar. In het laatste kwartaal was er sprake van een vermindering van 37,5 miljard tot 34,5 miljard dollar. (KRF)