Profiel Crisis in Azie

Zeepbellen spatten uiteen in Zuidoost-Azië: de koersen van beurzen en munten dalen, stuk voor stuk. Hoe ontwikkelt zich de crisis van land tot land? pagina 2 en 3 In hoeverre is het Nederlandse bedrijfsleven betrokken bij de Aziatische economieën? pagina 4 Een dossier over economie, politiek en maatschappij in het Verre Oosten.

Negen explosieve momenten uit de geschiedenis van de financiële crisis in Azië.

Thailand, 3 maart 1997. De effectenbeurs in Bangkok komt op het diepste punt in vijf jaar. De regering zet voor het eerst in de geschiedenis de handel grotendeels stop.

Filippijnen, 11 juli 1997. De valutahandel wordt stilgelegd nadat de peso met 11 procent in waarde is gedaald.

Singapore, 12 augustus 1997. De Singaporese dollar daalt naar het laagste punt sinds drie jaar en sleept andere Aziatische valuta in zijn val mee.

Maleisië, 29 augustus 1997. De Maleisische munt, de ringgit, komt op het laagste punt sinds 24 jaar. De aandelenkoersen zijn in een jaar tijd bijna gehalveerd. Hongkong, 23 oktober 1997. Zwarte donderdag. De aandelenkoersen dalen met 14 procent, een historisch record.

Zuid-Korea, 8 november 1997. De won, de munt van Zuid-Korea, zakt naar het laagste niveau uit de geschiedenis.

Japan, 24 november 1997. Yamaichi, een van de vier grootste effectenbanken ter wereld, gaat failliet met een schuld van 50 miljard gulden.

Taiwan, 6 januari 1998. De dollar van Taiwan daalt naar de laagste koers van de afgelopen tien jaar.

Indonesië, 8 januari 1998. De roepia maakt een vrije val die uitkomt op een waardevermindering van 18 procent.