Paus wordt op Cuba ontvangen door Castro

HAVANA, 22 JAN. Paus Johannes Paulus II is gistermiddag op Cuba aangekomen. Hij werd verwelkomd door de Cubaanse leider Fidel Castro, die het tot op het laatste moment in het ongewisse had gelaten of hij de paus persoonlijk zou komen afhalen.

Johannes Paulus II bleek door zijn delicate gezondheidstoestand niet in staat voorover te buigen en de grond te kussen, wat zijn gewoonte is. In plaats daarvan drukte de paus zijn gezicht in een mandje Cubaanse aarde, dat hem door kinderen werd aangereikt. Castro droeg voor de gelegenheid een driedelig pak. Normaliter prefereert hij een uniform.

In het vliegtuig op weg naar Havana verklaarde de paus dat hij de mensenrechten onder de aandacht van Castro zou brengen. “Mensenrechten zijn het fundament van elke beschaving. Die overtuiging heb ik meegenomen uit Polen, in confrontatie met de Sovjet Unie en het Sovjet-systeem, een communistisch, totalitair systeem”, aldus de paus. Maar hij deed tevens een oproep aan de Verenigde Staten om het handelsembargo tegen Cuba te verzachten.

De paus riep Cuba op zich voor de wereld open te stellen, en de wereld zich open te stellen voor Cuba. Hij vroeg aandacht voor de “problemen” die de katholieke kerk op Cuba ontmoet, maar beloofde de evangelisering voort te zetten. Fidel Castro verdedigde in zijn welkomstspeech, die slechts tien minuten duurde, de Cubaanse revolutie van 1959 en beschuldigde de VS van genocide. “Vandaag, Heilige Vader, ondernemen sommigen een poging tot genocide om een volk door honger, ziekte en totale economische verwurging te onderwerpen.” Dat zou niet lukken, aldus Castro: “Wij verkiezen duizend maal de dood voordat we onze principes verloochenen. De Revolutie heeft net als de kerk vele martelaren.”