NVM wijst aantijging af

DEN HAAG, 22 JAN. De makelaarsorganisatie NVM ontkent de beschuldigingen van de Consumentenbond dat de vereniging de huizenmarkt zo afschermt dat kopers geen goed beeld kunnen krijgen van de markt. De makelaars houden volgens de bond de informatie soms zelfs een week vast.

De NVM beroept zich op de afspraak uit '92 met Economische Zaken dat de leden het aanbod de eerste 24 uur niet openbaar hoeven maken. De vereniging zegt die tijd nodig te hebben voor “technische verwerking” van het aanbod.

Als de marktomstandigheden dat vereisen kunnen plaatselijke NVM-afdelingen de termijn verlengen tot maximaal zeven dagen. Maar ook dat is volgens NVM-secretaris G. Cremers niet in strijd met de afspraken en het komt weinig voor. De consument kan volgens hem nu al bezwaar aantekenen tegen het verlengen van de informatietermijn.

Cremers bestrijdt dat NVM-leden bewust weinig afdingen op verkoopprijzen om hun courtage hoog te houden. “Een gespannen markt drijft altijd de prijs op, of je nou een pakje boter of een huis koopt. De marges voor onderhandelingen zijn gewoon klein”.

De NVM zegt dat haar huidige Internet-pagina's nu al elke 24 uur worden ververst. Ze worden volgens Cremers veel geraadpleegd.