Nederland in Azië

De eerste Europeaan die voet aan wal zette in Korea was Janszoon Weltevree uit De Rijp. De eerste en lange tijd enige westerlingen die Japan binnen mochten, waren de Hollanders. “Nederland was er vroeg bij”, constateert directeur Martin Sanders van Asia House, dat vanuit het World Trade Center in Amsterdam de handel tussen Nederland en Azië helpt bevorderen. “Maar dat betekent niet dat de regio nu zo vreselijk belangrijk is voor ons bedrijfsleven.”

Export

Niet meer dan 5 procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer gaat naar de regio waar nu de fianciële crisis heeft toegeslagen. “Daarmee doen we het in die landen aanmerkelijk slechter dan Frankrijk, Duitsland en ook wel Engeland”, constateert Sanders van Asia House. Nederland exporteerde in 1996 voor in totaal 15,6 miljard gulden naar Japan, Taiwan, Hongkong, Zuid-Korea, Singapore, China, Thailand, Indonesië en Maleisië, aldus de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Nederlandse export naar de rest van de Zuidoost-Aziatische landen is vrijwel te verwaarlozen. Ter vergelijking: de handel op Nepal was slechts enkele miljoenen guldens. Een vijfde van de 15,6 miljard aan exportgoederen ging naar Japan, 18 procent naar Taiwan en 13 procent naar Hongkong. De uitvoer bestaat volgens het CBS voornamelijk uit computer-onderdelen en chips (1,3 miljard gulden in 1996), fotolythografische apparaten (600 miljoen), computers (300 miljoen), chemische producten (250 miljoen) en bier (200 miljoen). De traditionele boter, kaas en eieren ontbreken goeddeels. Grote groepen Aziaten verdragen deze oer-Hollandse producten gewoonweg niet.

Import

De goederenimport uit die landen bedraagt om en nabij de 12 procent van de totale Nederlandse invoer en beliep 36,4 miljard gulden in 1996. De import overtreft de export dus ruimschoots, niet in de laatste plaats omdat veel van de producten die hier binnenkomen een eindbestemming elders in Europa hebben (Nederland als Gateway to Europe). Bijna een derde van de import uit het Verre Oosten kwam uit Japan en een zesde uit China respectievelijk Taiwan. Grootste aandeel in de import uit Zuidoost-Azië hebben computers (5,6 miljard), computeronderdelen (3,7 milard), chips (3,1 miljard), auto's (1 miljard) en spelcomputers, met name nintendo's en dergelijke (1 miljard), aldus opgave van het CBS.

Investeringen

Ook de Nederlandse investeringen moeten niet worden overschat. Tussen 1990 en 1996 investeerde het Nederlands bedrijfsleven niet meer dan 10 miljard gulden in Aziatische opkomende markten, zo blijkt uit halfjaarlijkse rapportages van het ministerie van Economische Zaken. Dat was ongeveer 6 procent van de totale directe investeringen in het buitenland. Het merendeel ging naar Hongkong en de Filippijnen (elk 1,5 miljard), gevolgd door Indonesdië (1,4 miljard), Zuid-Korea (1,3 miljard), China (1,1 miljard), Taiwan (1 miljard) en Maleisië (939 miljoen). De helft van de investeringen betrof delfstoffen, aardolie, chemie, metaal en elektrotechniek.