Meer winst Compaq en Microsoft; Azië-crisis drukt verkopen; Meer winst voor Compaq en Microsoft

NEW YORK, 22 JAN. Softwaregigant Microsoft en pc-maker Compaq Computer hebben over het kalenderjaar 1997 betere resultaten geboekt dan verwacht. Microsoft-functionarissen waarschuwde gisteren wel dat het bedrijf de gevolgen van de crisis in Azië begint te voelen.

Microsoft, dat zijn resultaten na sluiting van de beurs bekendmaakte, boekte in zijn tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 1998 een nettowinst van 1,13 miljard dollar bij een omzet van 3,59 miljard. In het tweede kwartaal van het vorige boekjaar was dat 741 miljoen bij een omzet van 2,68 miljard. Winst en omzet waren dus respectievelijk 52 en 34 procent hoger. Wall Street strafte IBM gisteren voor zijn sombere vooruitzichten van een dag eerder. Hoewel IBM goede cijfers liet zien waarschuwde het bedrijf voor een moeilijk kwartaal in het licht van de moeilijkheden met de Aziatische economieen. Het aandeel daalde ongeveer 7 procent. Veel analisten voorspelden in oktober en november dat bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal meer zouden vertellen over de werkelijke invloed van de Azie-crisis. Inmiddels schortten ze hun oordeel weer op en wachten ze liever tot na de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Functionarissen van Microsoft waarschuwden dat de Azië-crisis de komende zes maanden zo'n 300 miljoen dollar aan omzet kan schelen. Het laatste kwartaal van het kalenderjaar 1997 daalde de Aziatische omzet met 8 procent. De Europese omzet daarentegen steeg met 33 procent. “Azië kan de komende kwartalen een behoorlijke invloed hebben op onze acitiviteiten”, aldus financieel topman Greg Maffei. PC-maker Compaq had een omzet van 24,6 miljard dollar in 1997, vergeleken met 20,0 miljard een jaar eerder. De nettowinst steeg met 60 procent tot 2,1 miljard dollar, voor aftrek van buitengewone kosten van 252 miljoen. Het aantal eenheden dat Compaq in 1997 afzet was tweeënhalf keer zo groot als het industriegemiddelde. Compaq zag dalingen in Azië gecompenseerd door zeer goede verkopen elders. In het vierde kwartaal verkocht Compaq producten wereldwijd voor 7,3 miljard dollar, 23 procent meer dan in dezelfde periode van 1996. De nettowinst in het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg 667 miljoen en dat was 37 procent hoger dan in 1996. In Europa stegen de verkopen over het gehele jaar met 33 procent tot 7,94 miljard. Daar was de overname van Tandem maar voor een klein deel debet aan. Wereldwijd stegen de verkopen in het vierde kwartaal met 23 procent tot 7,3 miljard dollar. Compaq zag een groei van 52 procent in verkoopvolume in Noord-Amerika en Europa, wat de daling in Japan van 16 procent en de daling in Azië als geheel met 1 procent ruimschoots kon comepenseren.

“Wij vertrouwen erop dat we groei van ons marktaandeel zullen versnellen en de winstgevendheid zullen verbeteren”, aldus Compaq-topman Eckhard Pfeiffer. “Met het succes van onze Tandem-overname, kunnen we doorgaan met het aantrekken van partners van wereldklasse.” Compaq wil dat zijn zwaardere bedrijfscomputers die nu 37 procent van zijn inkomsten uitmaken over twee jaar de helft van de omzet vormen. De omzet moet dan zijn verdubbeld tot 50 miljard dollar.