Kohl woedend over Italiaanse cartoons

ROME, 22 JAN. Mag je spotten met Helmut Kohl? Een beetje, vinden de Duitsers. Maar de Italianen gaan te ver.

Spotprenten in de Corriere della Sera en la Repubblica hebben politieke satire toegevoegd aan het groeiende lijstje van irritatiepunten tussen de twee landen, waarop de Koerden, de Economische en Monetaire Unie (EMU) en de Veiligheidsraad al prominent staan. Politiek tekenaar Giannelli schetste Kohl als een kampbewaker er voor de Italiaanse minister van Financiën Ciampi, terwijl Forattini de bondskanselier neerzette als een slager die worst wil maken van de Italiaanse koe.

“Stompzinnige prenten”, was het bijtende commentaar van Kohl toen hij dinsdagavond kort in Rome was. “Waar is de fotograaf van de Corriere? Dan kan ik hem de echte Kohl laten zien.” De Frankfurter Allgemeine Zeitung pakte die irritatie gisteren op met een vinnig commentaar. Als de Italianen de monetaire unie als een concentratiekamp zien waar de dikke Duitse bewaarder iedereen in het gareel houdt, kunnen ze er beter buiten blijven, was de strekking. Volgens de krant is er een anti-Duitse campagne aan de gang, gevoed door de twijfels over de Italiaanse overheidsfinanciën. Nederland blijft hierbij buiten schot, ondanks de polemiek rondom minister Zalm.

La Republica vraagt zich vanmorgen af waar de Duitsers zich druk om maken. Wordt Italië niet vaak afgeschilderd als een land van ritselaars? Tekenaar Forattini ziet in die irritatie juist een mogelijkheid van toenadering: Hitler-Kohl zal het goed kunnen vinden met Stalin-Massimo Dalema, de linkse Italiaanse leider die ook vaak klaagt over de pers.