Kinderagenda

Mode

'Vroeger in de jaren '60 waren er de Pleiners en de Dijkers en nu zijn er de skinheads en de goths. Al die groepen hadden en hebben zo hun eigen kenmerken en kleding speelt daarbij een belangrijke rol. Mode... wat trek jij aan?' is de titel van een reizend educatief tentoonstellingsproject over inspiratiebronnen en ontwerpprocessen, dat op 23 jan (20u) wordt geopend in Voorschoten. Voor het project maakten vier jonge ontwerpers een reportage over hun inspiratiebronnen: de straat, televisie en Internet, en ontwierpen een 'outfit' voor een jongen en een meisje van veertien. Een (docenten)handleiding geeft uitleg bij het werk van de ontwerpers.

*T/m 15 febr, di t/m zo 14-17u. Ambachts- en Baljuwhuis, Voorstraat 12, Voorschoten. Tel 071-5614372. Het project kan op aanvraag worden ingepast in lesprogramma's. Inl en res 015-2154515, fax 2154566.

Zeeslag

Zo'n twee honderd jaar geleden, op 11 oktober 1797, werd bij Camperduin een zeeslag uitgevochten tussen de Engelsen en de Nederlanders. En die zeeslag was voor de Nederlandse oorlogsvloot een van de grootste nederlagen uit de achttiende eeuw. Het Rotterdamse Maritiem Museum geeft de Nederlanders nu een tweede kans. Op 25 januariwordt in de hal van het museum de Slag bij Camperduin door twintig spelers van de groep 'Murphy's Heroes' nagespeeld met scheepsmodellen op de schaal van 1 : 1200. Een 'explicateur' vertelt over de zeeslag en met de windrichting, -kracht en golfslag worden in het simulatiespel rekening gehouden. Als de Nederlanders het dit keer beter aanpakken zouden de Engelsen nu wel eens kunnen verliezen!

*Zeeslag op zo 25 jan van 11-13u30 en van 13u30-16u in het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Toegang tot de zeeslag gratis op vertoon van een entreebewijs. Kinderen van 4 tot 16 jaar ƒ 3, daarboven ƒ 6, CJP en 65+ ƒ 3.

Inl 010-4132680.

Dinodag

In het Haagse Museon is nog t/m 29 maart de tentoonstelling 'The Lost World' te zien. Op de expositie staan fossiele skeletten van 8 dinosauriërs, die zo'n 75 miljoen geleden leefden en ook de 'echte modellen' die regisseur Steven Spielberg gebruikte voor zijn film met dezelfde naam. Zondag 25 januari is het Nationale Dinodag in het museum en dat betekent dat er voor ouders en kinderen de hele dag van alles te doen is. Er is tot 15u een Dinoruilbeurs voor verzamelaars, een Dino(kinder)quiz (15u30-17u), waar je wel het een en ander moet weten over dino's en ook The Lost World moet hebben gezien (hoofdprijs een dino-pakket). In de Werkhoek kunnen vliegende reptielen, dino-maskers, hippe dino-jassen, dino's in klei en goud of je eigen Lost World worden gemaakt. Het Dino-lab is open en daar kunnen kinderen aan de gang met afgietsels van pootafdrukken, tanden en dinodrollen. Van 13-15u is er een stenenspreekuur, waar meegebrachte stenen geanalyseerd worden en voor ouders en oudere kinderen (vanaf 12 jaar) zijn er lezingen over de dinosaurusjacht in Spanje en Frankrijk door Anne Schulp (12u15-13u), Dinosauriërs in Nederland door Erik Mulder (13-13u45u) en de originele film 'The Lost World' uit 1925 met Bessie Love, Lloyd en Lewis Stone van Harry O. Hoyt met echte piano- en orgelmuziek.

*Nationale dinodag op zo 25 jan van 12-17u in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Deelnemers voor de ruilbeurs en de quiz moeten zich van te voren opgeven op tel. 070-3381421. De activiteiten zijn gratis (met uitzondering van het Dinolab) op vertoon van een toegangskaartje. Kinderen van 5 t/m 12 jaar ƒ 10, daarboven ƒ 13 en ƒ 12 voor 65+.

Tillen

Wie niet sterk is moet slim zijn. Vroeger toen er nog geen hijskranen en vorkheftrucks waren om allerlei zware dingen te tillen moesten mensen slimme foefjes bedenken om toch bijvoorbeeld kerken en paleizen te kunnen bouwen. Domme kracht of kelderwind wordt dat ook wel genoemd en dat betekent eigenlijk tillen en verplaatsen van heel zware lasten met hefbomen of katrollen. Over Tillen zonder zweten gaat de kindermiddag op 28 januari in het Teylers Museum. Je gaat allerlei technische foefjes leren om gewicht te tillen zonder te zweten en daar hebben ze in het museum allerlei mooie voorbeelden van.

*Tillen zonder zweten, kindermiddag op wo 28 jan voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem. Kosten ƒ 10. Reserveren 023-5319010.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker