In Frankrijk fout met vaccinaties

PARIJS, 22 JAN. Het Franse ministerie van Volksgezondheid is in opspraak geraakt door een fout met vaccinaties. In november 1995 werden 175.000 schoolkinderen ingeënt met een te hoge dosis vaccin tegen Hepatitis B. Het dagblad Le Parisien onthulde gisteren dat door de verkeerde vaccinatie sommige kinderen last kregen van overgeven, hoofdpijn, flauwtes en maagpijn. Volgens het ministerie waren de schadelijke gevolgen van de verkeerde vaccinatie dermate gering, dat het niet nodig was alle 175.000 ouders te waarschuwen. Het onderwerp ligt echter zeer gevoelig in Frankrijk, omdat enkele jaren geleden een schandaal aan het licht kwam uit 1984-'85, toen 1.300 mensen bloed kregen dat besmet bleek met het hiv-virus, dat aids kan veroorzaken. De artsen wilden de Amerikaanse techniek om bloed op het hiv-virus te onderzoeken niet gebruiken in afwachting van een Franse methode. Ruim 500 mensen zijn sindsdien overleden.

Niet bekend