Hutu-rebellen doden 45 dorpelingen in Burundi

BUJUMBURA, 22 JAN. In Burundi zijn deze week bij twee afzonderlijke aanvallen door Hutu-rebellen 45 mensen omgebracht, allen burgers. Dat is gisteren bekendgemaakt door een legerwoordvoerder in de hoofdstad Bujumbura.

De militaire leider van Burundi, Pierre Buyuya, zei woensdag dat de Hutu-rebellen te zwak zijn om de hoofdstad in te nemen, maar zijn regering zou nog steeds bereid zijn tot onderhandelingen om de nu vier jaar oude burgeroorlog te beëindigen.

De legerwoordvoerder, kolonel Isaie Nibizi, zei dat de gewapende arm (FLN) van de Palipehutu, een van de Hutu-partijen die zich verzetten tegen de door Tutsi's gedomineerde regering, maandagavond 32 inwoners heeft vermoord van de nederzetting Gitukura in het noordwesten van Burundi.

Dinsdag zouden 13 mensen, onder wie een regeringssoldaat, zijn gedood bij een zes uur durende aanval op het dorp Rumonge aan het Tanganyikameer. Niet duidelijk is welke rebellengroep verantwoordelijk is voor de tweede actie.

Volgens Nibizi zou het FLN Gitukura hebben aangevallen om de bewoners te straffen voor hun samenwerking met regeringstroepen.

Aan het begin van dit jaar hebben de Hutu-rebellen in Burundi een nieuw offensief ingezet met een spectaculaire aanval op het vliegveld van Bujumbura, waarbij 284 mensen - hoofdzakelijk burgers - het leven lieten. Zondag voerden rebellen een aanval uit op nedderzettingen aan de noordrand van de hoofdstad.

Zowel Burundi's militaire leider, Pierre Buyoya, als de overkoepelende organisatie van het gewapende Hutu-verzet (CNDD) hebben zich bereid verklaard tot onderhandelingen. De laatste verwijt Buyoya's regering echter de besprekingen op te houden. Buyoya zei gisteren te twijfelen aan de neutraliteit van bemiddelaar Julius Nyerere, ex-president van Tanzania. Hij wil een 'neutrale' ontmoetingsplaats en niet Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania, dat erdoor Buyoya en de zijnen van wordt beschuldigd onderdak te bieden aan gevluchte Hutu-rebellen. (AFP, Reuters)