Handelstekort VS valt mee

WASHINGTON, 22 JAN. Het handelstekort van de VS is in november vorig jaar met 11,6 procent gedaald tot 8 miljard dollar (16,5 miljard gulden). De meevaller is vooral toe te schrijven aan een forse daling van de olie-import. Sinds maart vorig jaar is het tekort niet zo klein geweest. Analisten hielden rekening met een bedrag van tien miljard dollar. De import beliep 87,2 miljard dollar, 2,3 procent minder dan in oktober. Volgens het ministerie van Handel is zo'n sterke daling sinds juni 1996 niet voorgekomen. De export nam af met 1,3 procent tot 79,2 miljard dollar. Het politiek gevoelige tekort in de handel met Japan liet een forse daling zien van 5,9 miljard naar 4,2 miljard dollar. Het tekort met China ging omlaag van 5,2 miljard naar 4,2 miljard dollar. Het tekort met de Aziatische “tijgers” Hongkong, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, liet een terugval van 46,1 procent zien tot 789 miljoen dollar.

Economen houden echter rekening met een forse stijging van het tekort als gevolg van de crisis in het Verre Oosten. De producten uit de regio worden stukken goedkoper en daarmee aantrekkelijker. (KRF)