Handelsoverschot Japan stijgt weer

TOKIO, 22 JAN. Japan heeft in december een overschot op zijn handelsbalans geboekt van 1,24 biljoen yen (20,09 miljard gulden). Dat is 40,9 procent meer dan in december 1996, zo heeft het Japanse ministerie van Financiën vanmorgen bekendgemaakt. Over heel 1997 is het handelsoverschot uitgekomen op ruim 10 biljoen yen. Dat betekent een toeneming van 48,5 procent ten opzichte van 1996. Het overschot in de handel met de VS groeide met bijna 42 procent. De gegevens komen overeen met de verwachting, maar zullen weer kritiek uitlokken op het handelsbeleid van Japan.

De toeneming van het overschot komt door de daling van de koers van de yen, die Japanse exportproducten in het buitenland goedkoper maakt. Van officiële zijde werd gezegd dat de koers van de yen langzaam zal stijgen. (Reuters, AP)