Distributie van Daewoo mogelijk naar Schiphol

AMSTERDAM, 22 JAN. Autofabrikant Daewoo Motor, onderdeel van een van de grootste Koreaanse conglomeraten (cheabols), onderhandelt met Schiphol Area Development Corporation over de vestiging van een groot Europees distributiecentrum voor auto-onderdelen nabij Schiphol. Met het distributiecentrum, dat een oppervlakte krijgt van 60.000 vierkante meter grond (tien voetbalvelden) zou een investering zijn gemoeid van 40 à 50 miljoen gulden.

Dit heeft directeur W.M.A. Trommels van Schiphol Area Development Corporation vanmorgen bevestigd. Daewoo lijkt daarmee het voorbeeld van Nissan te volgen dat jaren geleden een groot Europees distributiecentrum opende bij Amsterdam.Schiphol Area Development Corporation probeert buitenlandse investeerders naar de luchthaven te trekken. Daewoo Motor is sinds 1995 met een verkoopkantoor in Hoofddorp op de Nederlandse markt actief. De financiële crisis in Azië heeft volgens Trommels eerder postieve dan negatieve gevolgen voor de investering van Daewoo. Dat is ook de mening van K. Brouwer, adjunct-directeur Internationale Zaken van de Kamer van Koophandel in Amsterdam. “De crisis werkt alleen maar versnellend”, aldus Brouwer. “Door hier een Europees distributiecentrum te openen kan Daewoo Motor bezuinigen. Het kan dan landelijke distributiecentra sluiten die het nu nog in vijf à zes andere Europese landen heeft staan.” Daewoo Motors heeft overigens nog niet definitief voor Nederland gekozen.

LG-Electronics, onderdeel van een ander door de financiële crisis in Azië getroffen chaebol, bevestigde vanmorgen dat het binnenkort zijn eerste investering in Nederland pleegt. LG-Electronics opent namelijk bij Schiphol een Europees distributiecentrum voor onderdelen van ondermeer computers en wit- en bruingoed, zo zei de general manager van LG-Electronics Europe vanochtend, B.H. Ryu. LG-Electronics overweegt volgens Ryu bovendien zijn Europese hoofdkantoor van Londen naar Nederland te halen.

Vorige week lekte uit dat het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung zijn Europese verkoop- en distributiekantoor voor de divisie zware industrie (graafmachines en dergelijke) vanuit Engeland naar Nederland haalt. Th. L. van Maaren, voorzitter van de Dutch Korean Trade Club en advocaat voor diverse Zuid-Koreaanse bedrijven in Nederland, zei bij die gelegenheid dat de crisis in Azië Nederland “in de kaart speelt”. Van Maaren verwacht dat de komende jaren tientallen Koreaanse bedrijven zich in Nederland zullen vestigen. Belangrijke overweging vormt de ligging en de logistieke verbindingen met de rest van Europa, en het fiscale klimaat in Nederland, aldus Van Maaren.