Bonus voor directeur GVB

AMSTERDAM, 22 JAN. Directeur A. Testa van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) krijgt van de gemeente een 'prestatiebonus' van ruim 30.000 gulden. Hij liet het uitkeren van zo'n bonus in zijn arbeidscontract vastleggen. De gemeenteraad wil nu meer duidelijkheid over het salaris van Testa dat buiten de normale ambtenaren-cao valt.

Het nieuws over de bonus van Testa, afkomstig uit een vertrouwelijk stuk van het college van B en W lekte gisteren tot grote woede van wethouder Ter Horst uit via het dagblad Het Parool. Ter Horst wil verder geen mededelingen doen over “individuele arbeidsovereenkomsten met werknemers van de gemeente Amsterdam”.

Volgens haar woordvoerder heeft de wethouder “de elementen van de arbeidsovereenkomst” destijd met de gemeenteraad besproken; getallen zijn daarbij niet genoemd.

Omdat de salariseisen van Testa niet binnen de normale cao voor ambtenaren vielen, is een speciale constructie via een nv bedacht. Amsterdamse raadsleden hebben altijd in de veronderstelling verkeerd dat het totale salaris van de GVB-directeur niet boven de drie ton zou uitkomen.

Eerder maakte de lokale zender AT5 bekend dat ook de nabestaanderegeling ten behoeve van mevrouw Testa op kosten van de zaak is afgesloten. Köhler is van mening dat de arbeidsvoorwaarden van Testa openbaar gemaakt moeten worden, om “dit soort extremiteiten in de toekomst te vermijden”.

Ter vergelijking: de burgemeester van Amsterdam verdient volgens de begroting jaarlijks 290.000 gulden per jaar, een wethouder ruim 200.000 gulden.

G. Geldhof van de ondernemingsraad van het GVB noemde voor de lokale zender AT5 de bonus van Testa “onbegrijpelijk; meer dan het salaris van een conducteur”.