Boeken

De Librije

De dromen van elke ambitieuze kok in de jaren '90: een eigen restaurant, een ster en een boek. Jonnie Boer had zijn restaurant De Librije, zijn Michelinster en zijn boek is er nu ook. 'Puur' geeft een beeld van de kok, zijn denken, zijn leven, zijn werk en zijn echtgenote. We signaleren orginele en soms verbijsterende recepten, prachtige foto's, filosofie van de koude grond, tekeningen van vriend Herman Brood, fanmail, twee naakten, gebabbel over wijn en wat hagiografische ontboezemingen. Leermeesters, leveranciers en liefhebbers van Jonnie's keuken leverden hun bijdrage. Het boek heeft iets van een liber amicorum en daar is Jonnie eigenlijk te jong voor.

*Puur Restaurant De Librije, Jonnie Boer. Uitg. Waanders, ISBN 90 400 9190 0. ƒ 85

Romantiek in de tuin

Er lijkt een genre tuinboeken te ontstaan waarin wordt beschreven hoe mensen na een schokkende ervaring tot tuinieren werden bekeerd. In de VS hebben we Topher Delaney, die na het overwinnen van borstkanker tuinen ontwerpt die aan aardverschuivingen doen denken. Op de Veluwe tuiniert Marcel van Dam, hoewel die zijn tuinboek nog moet schrijven, en in België heeft Dina Deferme een tuin gemaakt na te zijn hersteld van een ongeluk. Die tuin wordt door Ivo Pauwels beschreven in 'Romantisch Tuinieren'. De foto's zijn middelmatig en tonen een overmaat aan cementen cupido's en blauwgeschilderde klapstoeltjes. De tekst bevat veel informatie, verpakt in barokke taal. Een index ontbreekt.

*Romantisch Tuinieren. De sfeervolle tuinkamers van Dina Deferme. Tekst Ivo Pauwels. Fotografie André Steegmans. Uitg. Lannoo/Terra. ƒ 49,90. ISBN 90 6255 767 8

Droomhotels

Na droomhotels in Frankrijk is er nu ook een boek met droomhotels in Groot-Brittannië en Ierland. Van Exeter in het zuiden tot Oban in het noorden en van Kenmare in het westen tot Dedham in het oosten bezocht de Belg Quisenaerts landhuizen, paleizen, lodges, manors en outposts. Hij lardeert zijn beschrijvingen met anekdotes, maar helaas ook met veel uitweidingen als: “Deense doggen vlijen zich naast je en exotische katten ronken bij het knetterende haardvuur”. De kleurenfoto's tonen onveranderd fris geboende interieurs, gemillimeterde gazons en scherp gedekte bedden.

*Droomhotels in Groot-Brittannië en Ierland. Luc Quisenaerts. Uitg. D-Publications. ISBN 90 76124 02 7

Rozenencyclopedie

Niets zo frustrerend als naar een encyclopedie grijpen om iets op te zoeken en het staat er niet in. In de Rozenencyclopedie staan veel rozen (ruim 1100 staat er op de kaft) maar er staan er meer niet in, dan wel. Vooral op het gebied van klimrozen is deze encyclopedie verre van volledig. Het boek is vertaald uit het Engels en de uitgever heeft zich ingedekt door te melden: “Dit boek geeft een overzicht van het hele spectrum van de rozen en beschrijft dus ook soorten en cultivars die het in ons land zeer zeker niet zullen doen in de volle grond, maar eventueel wel onder glas.” Het feit dat de bedoelde niet-winterharde soorten nergens genoemd worden, doet sterk aan de gebruikswaarde van het boek af.

*Rozenencyclopedie, eindred. Mary Moody. Ned. tekstverzorging: De Redactie, Amsterdam. Vert. Mona Verbunt en Titia van Schaik. Uitg. Unieboek/van Reemst. ƒ 49,90. ISBN 90 410 0029 1

Kidsgids

In welk museum kunnen kinderen meedoen aan geurenspeurtochten en etslessen, waar vind je moerassen in Amsterdam en wanneer houdt de poppen- en berendokter spreekuur? Het staat allemaal in de Kidsgids Amsterdam 1998 voor kinderen van 0-12 jaar. De Kidsgids geeft een overzicht van boerderijen, theaters, cursussen, winkels, restaurants, musea, (speel)tuinen en sporten. Ouders die na het zoveelste middagje McDonald's eens een ander kinderpartijtje willen, vinden er suggesties voor een leerzame, sportieve of spannende verjaardag.

*Kidsgids Amsterdam 1998 voor kinderen van 0-12 jaar, Barbara van Waveren e.a. uitg. Bas Lubberhuizen ƒ 17,50. ISBN 90 73978 89 0.

Alles over groenten

Als u deze zomer wilt genieten van zelf gekweekte, onbespoten groenten is Alles over groente een aanrader. Want wie lust er geen tomaten die nog naar tomaten smaken en wie zou niet graag rucola kweken, al was het maar om de prijs? En wat dacht u van minigroenten in emmers, bloembakken of theekisten, oogstklaar in 12 weken? Alles over groente is een praktisch boek over soorten, kweken, oogsten, recepten, medicinaal gebruik en exotische groenten als taro en crosne. Er staan ook tips in over zaken als ziekten, ontwerp van een groentetuin en bewerking van de grond.

*Alles over groenten, een complete gids voor teelt, oogst en bereiding van groente uit eigen tuin, Matthew Biggs, vert. Titia van Schaik, uitg. Terra ƒ 49,90. ISBN 90 6255 769 4.

Dutch Touch

Witte muren, natuurlijke materialen, een Aad Veldhoen, Jan Cremer of Paul de Lussanet aan de muur, theatraal gecombineerd met minimalistisch. Van wie zou zo'n interieur kunnen zijn? U raadt het al, van Neerlands bekendste binnenhuisarchitect: Jan des Bouvrie. U heeft een hagelwitte droomvilla, een bungalow aan de rivier, een grachtenpand, een koetshuis, een cottage in het Gooi of een optrekje in Giethoorn en het interieur bevalt u niet. Geen probleem, Des Bouvrie goochelt met meubelen, kleuren, stoffen, spiegels en kunst. In Dutch Touch - Jan des Bouvrie zijn de 'creatieve' sprongen van de 'arrangeur' te volgen. Veel van hetzelfde, op geld wordt niet gekeken en in sommige interieurs kan een bos tulpen in de verkeerde kleur al detoneren.

*Dutch Touch - Jan des Bouvrie, Barbara Stoeltie, uitg. Spaarnestad, ƒ 59,90 ISBN 90 70672 154.