Bliksembezoek van walrus aan Ameland

AMELAND, 22 JAN. Nog geen 24 uur was hij op Ameland. De ongeveer zeshonderd kilo wegende mannetjeswalrus die gistermorgen aanspoelde op het strand van Ameland heeft vanmorgen weer de open zee gekozen.

Gisteren lag de walrus nog de hele dag prinsheerlijk op de vloedlijn. Het ongeveer zes jaar oude zoogdier kwam gisterochtend aan land op de westkust van het eiland bij Hollum. De walrus, die doorgaans alleen in de Noordelijke IJszee voorkomt, moet zo'n 1.500 kilometer uit de koers zijn geraakt. “Verdwaald en dodelijk vermoeid”, zegt G. Spreen van de zeehondencrèche in Pieterburen. Op het Amelandse strand kon het dier weer bijkomen.

Volgens walrusdeskundige T. Dokter van het Dolfinarium in Harderwijk was het dier verder kerngezond. Gisteren trok de twee meter lange walrus met de karakteristieke, 25 centimeter lange slagtanden al honderden bezoekers naar het strand. Toen enkele nieuwsgierigen hem vannacht met zaklantaarns in de ogen schenen en zijn nachtrust verstoorden, zwom 'Gompie' - zoals de walrus al snel werd genoemd - naar zee terug.

Vanmorgen lag hij weer op het strand om even later toch weg te zwemmen. De politie surveilleerde vanochtend extra om belangstellenden op afstand te houden. Het strand was afgezet, om 'Gompie' zijn rust te gunnen. Het was de tweede attractie in korte tijd. Eind november spoelden op het Amelander strand vier dode potvissen aan.

Walrussen zijn kustbewoners die zich voeden met mosselen en inktvissen. Hiertoe woelen zij met hun slagtanden de bodem om. Walrussen, die soms veertig jaar oud worden, kunnen enkele weken op de kust liggen.

In 1981 spoelde op Ameland op exact dezelfde plek als nu een door prikkeldraad verwonde en verdwaalde walrus aan. Na een periode van revalidatie in een grote mosselbak op Texel werd het dier in de buurt van Helgoland weer uitgezet.