Anti-aanbakvel vooral handig om kalkoen te pletten; Weer een handige keukenhulp

Een uitpuilende kast in de keuken, in de bijkeuken twee laden tot de rand gevuld, in de garage nog eens vier kratten vol en toch laat een mens zich verleiden tot de aanschaf van de zoveelste handige keukenhulp. Het moet de belofte zijn van eeuwige jeugd, gezondheid en gemak die tot aankoop beweegt. Thuis valt de handigheid van de hulpen meestal tegen en zo belanden veel miskopen in de garage. De bijkeuken is de plaats voor de hulpen die misschien soms toch nog ooit wel eens handig zouden kunnen blijken en de keuken voor de met enige regelmaat te gebruiken faciliteiten.

Gezondheid en gemak daaraan appelleren de verkopers van het dieet bakvel 'No-Stick', dat ook wel als 'NoStik' in de winkelschappen van onder meer Blokker ligt. Het bakvel is eigenlijk een losse anti-aanbaklaag. Sinds ik een broek heb met een Teflon coating, kijk ik nergens meer van op. Het bakvel lijkt het meest op bakpapier, maar is '1000x herbruikbaar'. Er zijn grote, rechthoekige vellen als 'oven bakfolie' voor ƒ 5,95 in de handel die in de oven zijn te gebruiken. Als 'braadfolie voor pannen' zijn er voor ƒ 5,50 ronde vellen te koop die moeten worden bijgeknipt in de vorm van de bodem van de bakpan. Daarmee kun je volgens de folder bakken zonder vet en zonder aanbakangst. Ook moet het bakvel heel geschikt zijn om deeg op uit te rollen.

Als bakpapier blijkt het goed te werken. Invetten is niet nodig bij het bakken van bladerdeegtaartjes. Na afloop is het met een sopje goed schoon te maken en de taartjes hebben er niet merkbaar onder geleden. Maar bakpapier is natuurlijk nog gemakkelijker, dat gooi je na gebruik gewoon weg.

Het bakvel in de pan stemt aanmerkelijk minder tevreden. Eieren en schnitzels moet je volgens de gebruiksaanwijzing bereiden met wat water in plaats van vet. Het resultaat is zoals verwacht: meer geschroeid dan gebakken. Het vet doet trouwens ook wat voor de smaak en zowel bij het eitje als de korst van de schnitzel mis ik dat node. Een proef met slavinken levert wel een acceptabel resultaat op. Maar nu zijn zowel het bakvel als de pan vies en het bakken van vet vlees lukt ook wel zonder vet in een goede anti-aanbakpan.

Twee eigen experimenten met het bakvel zijn succesvol. Nog nooit kwam de kaasterrine zo gemakkelijk uit de vorm. En het bakvel blijkt erg handig als beschermlaag bij het platslaan van kalkoenfilet. Het bakvel komt daarom nog net in de categorie 'een enkele keer handig' en krijgt dus een plaatsje in de bijkeuken.