Algiers gaat burgers verder bewapenen

ALGIERS, 22 JAN. De Algerijnse premier Ahmed Ouyahia heeft gisteren versterking aangekondigd van de politiek van bewapening van burgers in zelfverdedigingsgroepen (zogeheten patriotten) tegen moslim-extremisten. De premier zei dat inmiddels 5.000 zelfverdedigingsgroepen zijn opgericht. De vraag ernaar groeit steeds sterker, zei hij.

De premier zei dit in antwoord op vragen in het parlement over de verslechtering van de veiligheidssituatie in de aanloop van en tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. Bij een reeks massamoorden op het platteland en bomaanslagen in Algiers zijn de afgelopen drie weken volgens Algerijnse kranten meer dan 1.100 doden gevallen.

Ouyahia onderstreepte dat de staat “alle mogelijke middelen” had gemobiliseerd in de confrontatie met “het terrorisme”, dat op de terugtocht zou zijn en “onvermijdelijk” tot een eind komt. Daarbij wees hij er echter op dat de massamoorden in relatief onbeschermde dorpen vaak samenvallen met politieke hoogtepunten, zoals verkiezingen, en daarom dreigen door te gaan in afwachting van de publicatie van een rapport in de Verenigde Naties over de toestand van de mensenrechten, in maart. Daarnaast wees hij erop dat Italië er 18 jaar over had gedaan om de Rode Brigades uit te schakelen.

Voor het eerst gaf hij ook een officieel dodencijfer van de bloedige machtsstrijd tussen regime en moslim-extremisten, die in 1992 begon. Volgens Ouyahia zijn daarin 26.536 mensen gedood - een cijfer dat ongeveer driemaal zo laag ligt als de schattingen van de Algerijnse pers.

De krant La Tribune meldde vandaag een moordpartij op de acht leden tellende familie van een geestelijke in een geïsoleerd gehucht in de zuidwestelijke provincie Saida. Volgens de krant moesten de ouders eerst toezien hoe vier van hun kinderen werden verminkt, voor hun zelf de keel werd afgesneden. De krant El-Watan meldde dat een zelfverdedigingsgroep een aanval door extremisten op een dorp in het gebied van Rélizane had afgeslagen. Dit gebied is in de afgelopen weken toneel geweest van verscheidene massamoorden. (AFP, Reuters)