Werklozen door Jospin getrotseerd

PARIJS, 21 JAN. Frankrijk verhoogt de 3,3 miljoen sociale uitkeringen voorlopig niet. Premier Lionel Jospin trotseert daarmee de protesterende werklozen en ook de communistische en groene coalitiepartners.

De comités van woedende werklozen hebben teleurgesteld gereageerd. Zij hebben gezworen hun acties voort te zetten. Een verhoging van alle uitkeringen met 500 gulden per maand, zoals ze sinds zes weken eisen, zou Frankrijk 20 miljard gulden kosten. Verlaging van de leeftijd waarop een werkloosheidsuitkering begint (nu 25 jaar) zou nog eens 3,5 miljard gulden kosten. “Ik kan de Fransen niet nog eens een belastingverhoging van 23,5 miljard vragen”, aldus de premier.

De uitspraken van Jospin kwamen als een verrassing. Nadat de actievoerende werklozen en hun medestanders binnen de regeringscoalitie de druk op de socialistische premier steeds verder hadden opgevoerd, lieten medewerkers van Jospin vrijdag uitlekken dat een verhoging van de uitkeringen serieus werd overwogen. Misschien mede daardoor werd de nationale protestdag van zaterdag niet het breed gesteunde massa-evenement dat de werklozen hadden gehoopt.

Gisteren maakte Jospin tijdens het vragenuurtje in de Assemblée Nationale een eind aan de speculaties. “De Fransen weten wel beter”, zei hij uitdagend. En met een verwijzing naar de Europese monetaire verplichtingen: “Alles kan niet tegelijk. Bovendien: als wij de uitkeringen over de hele linie verhogen met 500 gulden komen sommige boven het minimumloon uit. Wat betekent dat voor de man met vrouw en kinderen die iedere dag naar zijn werk gaat voor een minimumloon? Wij willen geen uitkeringsmaatschappij, maar een samenleving gebaseerd op productieve arbeid. Daar is onze lange termijn politiek op gericht.”

De communisten (PCF) in de Assemblée Nationale uitten hun teleurstelling over Jospins ferme opstelling. Zij willen de vennootschaps- en de vermogensbelasting verhogen ten behoeve van de uitkeringen. De socialistische fractievoorzitter in de Assemblée, Jean-Marc Ayrault, noemde tijdens een persconferentie de opstelling van de PCF 'schokkend'. Volgens hem moeten zij nu kiezen: meeregeren of oppositie voeren. Toen Jospin in de Kamer werd gevraagd naar het welzijn van de coalitie, antwoordde hij: “[Die coalitie] heeft me nog nooit in de steek gelaten.”

Eerder bood de premier aan de rechtse oppositie excuses aan wegens de uitspraken die hij vorige week had gedaan over de Emile Zola-herdenking. Hij suggereerde toen dat 'rechts' altijd tegen afschaffing van slavernij en tegen een eerlijke berechting van de joodse kapitein Dreyfus was geweest.

    • Marc Chavannes