'Unabomber' kan terecht staan

WASHINGTONON, 21 JAN. De geestelijke toestand van Theodore Kaczynski is goed genoeg om hem terecht te laten staan. Tot die conclusie is een psychiater gekomen die Kaczynski vorige week heeft onderzocht. Kaczynski's advocaten en de openbare aanklager zijn het er gisteren over eens geworden deze uitkomst van het onderzoek te accepteren.

Of Kaczynski, die ervan verdacht wordt de Unabomber te zijn, ook goed genoeg bij zinnen is om als zijn eigen advocaat op te treden, zal rechter Garland Burrell Jr. morgen beslissen. Begin deze maand kon het proces tegen de 55-jarige Amerikaanse kluizenaar niet beginnen, toen bleek dat hij de hem toegewezen advocaten wilde ontslaan.

Kaczynski, die ervan verdacht wordt een reeks bomaanslagen gepleegd te hebben waarbij drie mensen zijn omgekomen, zou niet kunnen verdragen dat zijn raadslieden willen aanvoeren dat hun cliënt geestelijk gestoord is. Vermoed wordt dat hij uit wanhoop over dat voornemen geprobeerd heeft om zich in zijn cel op te hangen. Daags na dat incident verzocht hij de rechter of hij zijn verdediging in eigen hand mocht nemen.

Het rapport van psychiater Sally Johnson, dat zaterdag aan de rechter is overhandigd, is niet openbaar gemaakt. Maar de rechter gaf gisteren wel de begeleidende brief van Johnson vrij, waaruit blijkt dat ze hem niet volledig gezond acht. Volgens de Amerikaanse wet is iemand alleen incompetent om terecht te staan als hij niet begrijpt waar het proces over gaat en niet in staat is om zijn advocaten behulpzaam te zijn.

Kaczynski's advocaten geloven dat hij leidt aan paranoïde schizofrenie. Hij zou ervan overtuigd zijn dat zijn hersenen vanuit satelieten bestuurd worden. In dat kader willen ze van de overheid ook informatie over “geheime hutjes” die Kaczynski in de bergen van Montana gebouwd zou hebben, om, aldus zijn dagboek, “aan de beschaving te ontsnappen”. Totnogtoe was alleen het bestaan bekend van het kleine hutje waarin hij woonde. Het bestaan van de hutjes kan een extra argument zijn om zijn geestelijke stabiliteit in twijfel te trekken.