Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een aantal dorpen in Colombia hebben op eigen initiatief hun dorp tot 'veilig gebied' uitgeroepen. Regeringstroepen en rebellen lijken dat initiatief te respecteren. Verder twee ex-gevangenen, een jood en een Palestijn, die samen proberen de schendingen van mensenrechten in Israel aan de kaak te stellen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het blauwe licht. De televisieproducente Ireen van Ditshuyzen, de historicus B. Bommeljé en kandidaat Kamerlid Femke Halsema becommentariëren tv-beelden van bivakmutsen, Afrikaanse jurken en sigarenrokende journalisten. Ned.3, 19.52-20.33u.

Netwerk. Uitgebreid aandacht voor het bezoek van de paus aan Cuba. Verder de beoordeling van staatssecretaris Vermeend door de journalistieke vakjury. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Onder meer een voorbeschouwing over het bezoek van de paus aan Cuba en de raadscommissie van Groningen die vanavond vergadert over het functioneren van burgemeester Ouwerkerk. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Dossier weerwerk. De werkgever van de 36-jarige aidspatiënt Richard Bos wil hem ontslaan omdat het slecht zou gaan met het bedrijf. Bos gelooft zijn baas niet en denkt dat hij eruit moet omdat hij aids heeft. Ned.3, 21.01-21.27u.

Ongelooflijke verhalen. In de zomer van 1993 verdween de toen 24-jarige Willem Barentzen tijdens zijn vakantie in Roemenië. Tijdens een zoektocht werden zijn rugzak en een schedel gevonden. De schedel was echter niet van hem maar van een 50-jarige vrouw. Veel blijft duister maar zijn ouders willen toch de waarheid van zijn verdwijning achterhalen. Ned.1, 21.07-22.00u.

Kaap de goede hoop. De 60-jarige Nederlandse Hilleguus Timner gaat zes keer per jaar een week naar Bosnië om daar vrouwen tot bejaardenverzorgster op te leiden. Verder een gesprek over de pil die een einde aan het leven moet maken en de allochtonenpraktij van huisarts Bharos in de Haagse Schilderswijk. Ned.3, 21.27-21-53u.

ZOZ. Portret van een voormalige reclame-fotograaf. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.00-22.25u.

Under the sun. Documentaire over hoe het geweer in Oeganda in de plaats is gekomen van de koe als ruilmiddel. BBC2, 22.00-22.50u.

Prostitute. Serie waarin prostituees praten over hun werk en hun leven. Talia was een alleenstaande moeder met drie kinderen en werd prostituee om te overleven. BBC1, 23.45-0.15

DRAMA

Hildegard von Bingen. Docudrama over het leven van de in 1098 geboren non. Zij was kruidendokter, tekende en componeerde. Enkele van haar liederen worden gezongen door het koor Cercamon onder leiding van Lida Dekkers. Ned.1, 19.01-19.29u.

AMUSEMENT

De wortels van het kwaad, de kunst van het cabaret. In deze zevende aflevering voor mensen die cabaretier willen worden het decor, belichting, regie en geluid als onderdeel van het programma. Ned.2, 18.59-19.30u.

In the wild. Natuurdocumentaire waarin acteur Robin Williams bij de Bahama's en Hawaii op zoek gaat naar dolfijnen. Ned.1, 22.43-23.40u.

KUNST

Stardust. Geheel gewijd aan het komende Rotterdamse filmfestival met o.a. een reportage over de film in het moderne Iran en een onderhoud met Michael Haneke over zijn film Funny Games waarin geweld een grote rol speelt. Ned.3, 23.20-0.12u.

JEUGDTELEVISIE

Het klokhuis. In de speciale jubileumuitzendingen vanavond de schrijvers van het voor het programma typische drama: Jan Riem, Karel Eykman, Ted van Lieshout en Niek Barendsen. Ned.3, 18.42-19.01u.

FILM

Never Say Die (Geoff Murphy, 1988, Nieuw-Zeeland). Veel achtervolgingen en weinig plot bepalen toon van avonturenfilm waarin Temuera Morrison en Lisa Eilbacher om onduidelijke redenen worden nagezeten door een politiemacht. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

. Music Box (Konstantin Costa-Gavras, 1989, VS). Zie Film-vooraf. BRTN2, 20.30-22.35u.

. Kung-Fu Master (Agnès Vardam 1988, Frankrijk). Een van de fragmenten die Varda voor Jane Birkin ontwierp in het portret 'Jane B. par Agnès V.' groeide uit tot zelfstandige film. Birkin vat vernietigende 'amour fou' op voor 14-jarig vriendje van haar dochter. Jochie wordt gespeeld door zoon van Varda, maar ook de kinderen, ouders en broer van Birkin doen mee in deze aanstekelijke, maar weinig geloofwaardige familiefilm. Duitsl.3-West, 23.30-0.45u., tweetalig.

Dad (Gary David Goldberg, 1989, VS). Overdaad aan dramatiek kenmerkt door Steven Spielberg geproduceerd drama. Hoogbejaarde Jack Lemmon (wiens make-up-afdeling een Oscarnominatie in de wacht sleepte) vlucht in fantasiewereld van nostalgische maatschappelijke idealen. En zijn zoon Ted Danson, een voormalige workaholic, ontdekt de geneugten van het huishouden. BBC1, 0.15-2.15u.

Drop Dead, Darling (Ken Hughes, 1966, Engeland). Luidruchtige zwarte komedie. Tony Curtis, die rijke vrouwen pleegt te trouwen om ze te vermoorden, ontmoet zijn vrouwelijke tegenvoeter (Rosanna Schiaffino). Duitsl.2, 2.00-3.35u., nagesynchroniseerd.

Das Indische Grabmal (Fritz Lang, 1958, West-Duitsland). Tweede deel (na 'Der Tiger von Eschnapur) van avonturenfilm naar een scenario van Lang, dat eerder door Joe May (in 1921) en Richard Eichberg (in 1938) werd verfilmd. Europese architect Paul Hubschmid wordt verliefd op Indiase prinses Debra Paget die voorbestemd is voor Maharadja Walther Reyer. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.40u.

College bepaalt beleid Wie behoren het gemeentelijk beleid te bepalen? En: wie bepalen het beleid feitelijk? De burgemeesters bevestigen het beeld dat ook blijkt uit andere onderzoeken: colleges van B en W domineren de gemeentepolitiek.