Schilderij geeft zieken aanstoot

STADSKANAAL, 21 JAN. Een schilderij van een rolschaatsende vrouw heeft grote ophef veroorzaakt in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Verscheidene patiënten reageerden zo geschokt op de afbeelding dat de directie zich genoodzaakt zag het schilderij weg te halen. Voor de eigenaar van het in bruikleen gegeven werk was dat aanleiding het schilderij terug te nemen.

Het schilderij Zakrollen is van de Groningse kunstenares Olga Wiese en toont een vrouw op rolschaatsen die een doedelzak tussen haar benen door trekt. Daarbij is een stukje bovenbeen gehuld in een maillot te zien.

Anesthesist F. Boersma deed het doek cadeau bij zijn afscheid. Sinds 8 januari hing het werk in de wachtruimte van de polikliniek tegenover de afdeling gynaecologie. Volgens de woordvoerster van het Refaja is in goed overleg met Boersma besloten het schilderij te verhuizen naar de vergaderruimte van het ziekenhuis. Maar volgens Boersma is dit niet zo. “De directie heeft mij meegedeeld dat patiënten het schilderij aanstootgevend vonden en dat men overwoog het een andere plek te geven. Het was echter mijn uitdrukkelijke wens het doek in de polikliniek op te hangen en die afspraak is contractueel vastgelegd. Wat heeft het voor zin het in een donkere kamer te hangen?”