Schadebedrag drukt koersen van uitgeverijen

AMSTERDAM, 21 JAN. Uitgever Elsevier en beoogd fusiepartner Wolters Kluwer liepen vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs koersverlies op. De publicatie van 675 miljoen gulden schadevergoeding na fraude bij Elsevier-dochter Reed Travel gaf veel beleggers reden tot verkoop.

AMSTERDAM De koers van Elsevier daalde met 2 procent naar 35,50 gulden. Ook de koers van fusiepartner Wolters Kluwer zakte weg, nu bekend is hoeveel vergoeding moet worden betaald voor het feit dat Reed Travel zijn adverteerders te hoge oplagecijfers had gemeld. De koers van Wolters Kluwer daalde met 4,80 gulden naar 285,30 gulden. De fraude was al in september vorig jaar bekendgemaakt, maar gisteren werden het uiteindelijke schadebedrag onthuld. Branchegenoot VNU profiteerde van de tegenslag bij de twee uitgevers. Tegen de markt in steeg het fonds met drie dubbeltjes naar 57,50 gulden.

De graadmeter van de beurs, de AEX-index, bleef de hele ochtend vrijwel onveranderd ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Vroeg in de middag noteerde de index een daling 0,18 punten op 951,54 punten.

De teleurstelling onder de analisten over de jaarcijfers van het Amerikaanse IBM zorgden voor een andere domper op de effectenbeurs. De cijfers werden na sluiting van Wall Street gepubliceerd. Handelaren verwachten dat de New Yorkse beurs vanmiddag lager zal openen. Ook de daling van de dollar met een cent naar 2,0630 gulden drukte de stemming in Amsterdam. Het pond sterling viel terug van 3,3760 naar 3,3680 gulden.

De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs waren gemiddeld 0,3 procent lager.

Opvallend was dat sommige high-techfondsen in Amsterdam zich niets aantrokken van de somberheid over IBM en de Azië-crisis. ASM Lithography, dat morgen jaarcijfers publiceert, steeg 2,60 gulden naar 145,60 gulden. Software-producent Baan, die maandagavond met jaarresultaten komt, klom zes dubbeltjes naar 70,90 gulden. Philips werd vanochtend 1,40 gulden meer waard op 130 gulden.

De internationals vertoonden een verdeeld beeld. Koninklijke Olie steeg drie dubbeltjes naar 106,20 gulden, terwijl Unilever 0,50 daalde naar 124,60 gulden. KLM daalde 0,90 gulden naar 70,80 gulden.

NEW YORK Op Wall Street hebben de aandelen gisteren flinke koerswinsten geboekt. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 119,57 punten (1,54 procent) naar 7873,12. Het aantal hoger sluitende fondsen was tweemaal zo groot als het aantal verliezers bij een aanzienlijke omzet van 642 miljoen aandelen.

De beurs begon de dag wat aarzelend, maar tijdens de laatste uren van de handel werd de stemming steeds beter.

De grootste zorgen over de crisis in Azië lijken voorbij. Bovendien kwamen er gunstige bedrijfsresultaten. Vooral de cijfers van Lucent vielen mee. De koers van dit fonds steeg met 7,45 procent.

TOKIO De aanhoudende koersdaling van de Indonesische roepia, die door de grens van 12.000 per dollar zakte, had weinig effect op de aandelenkoersen in Tokio. De Nikkei-index sloot 317,89 punten (1,9 procent) hoger op 16.684,42. De index van de beurs in Jakarta sloot met 4 procent winst. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 2 procent en de Kospi-index in Seoul verloor 5 procent.