Regering Zimbabwe schakelt leger in

HARARE, 21 JAN. De regering van Zimbabwe heeft gisteren, na twee dagen van ernstige voedselrellen in de hoofdstad Harare, het leger ingezet tegen plunderaars. Vandaag heeft het kabinet spoedberaad gehouden over de jongste rellen. De zitting werd voorgezeten door president Robert Mugabe, die inderhaast is teruggekeerd van vakantie. De onlusten begonnen maandag, toen duizenden inwoners van Harare te hoop liepen uit protest tegen de jongste prijsverhogingen voor basisvoedsel.

Volgens de BBC zijn bij de onlusten twee mensen om het leven gekomen. Eén man zou zijn gedood door geweervuur van de politie en een baby zou zijn doodgetrapt door een menigte die in paniek vluchtte voor traangasgranaten. De politie en de plaatselijke pers melden alleen dat er zes mensen gewond raakten: vier politiemannen en twee plunderaars.

Soldaten die door de straten van de hoofdstad patrouilleren, hebben vanmorgen met de wapenstok ingeslagen op winkeliers die hun bedrijven wilden heropenen en persfotografen en cameralieden gedwongen hun films in te leveren. De minister van Binnenlandse Zaken van Zimbabwe, Dumiso Dabengwa, zei gisteren dat de militairen een staande order hebben om “te schieten op een ieder die onrust veroorzaakt”.

Volgens de staatsradio schrijft president Mugabe de jongste rellen op conto van zijn politieke tegenstanders en bespeurt hij een “samenzwering”. Gisteren heeft Mugabe - kennelijk onder druk van de onlusten - de jongste verhoging van de maïsprijs met 21 procent ingetrokken en aangekondigd dat andere recente prijsverhogingen voor voedsel “zullen worden herzien”. Dit is de derde maal dat Mugabe buigt voor betogingen. Eerder beloofde hij rebellerende oud-strijders een eenmalige uitkering en trok hij een belastingverhoging in. (AFP, Reuters)