Puttense jeugd tegen nekkramp ingeënt

PUTTEN, 21 JAN. Alle 5.700 Puttense jongeren in de leeftijd van twee tot negentien jaar kunnen vanaf negen uur morgenochtend worden ingeënt tegen hersenvliesontsteking (meningitis). Het is voor het eerst dat er in Nederland op deze schaal tegen hersenvliesontsteking wordt ingeënt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft tot de vaccinatie besloten, omdat in Putten het afgelopen jaar zeven mensen een bijzondere vorm van de ziekte hebben gekregen. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken waarom de ziekte juist in Putten is geconstateerd.

Het gaat in Putten om de bacterie Neisseria meningitidis type C (meningokokken). Door de ziekte ontstaat er een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggemerg. Dat leidt tot erge hoofdpijn, hoge koorts en sufheid. Aangezien de nek door de ziekte verkrampt naar achteren buigt, staat de ziekte ook bekend onder de naam nekkramp.

Het inenten zal naar verwachting twee dagen in beslag nemen en wordt uitgevoerd in het kerkelijk centrum De Aker, naast het gemeentehuis. De vaccinatie bestaat uit een eenmalige injectie in de bovenarm die na drie weken voor drie jaar bescherming biedt. Volgens de GGD Noordwest-Veluwe, die de inentingen voor zijn rekening neemt, zijn er nauwelijks bijwerkingen. De prik is gratis.

Behalve de 5.700 jongeren uit Putten gaat het ook om ongeveer honderd kinderen uit omliggende woonplaatsen die in het dorp naar school gaan. Een woordvoerder van de gemeente gaat ervan uit dat de meeste mensen aan de oproep gehoor zullen geven. Dat een kleine groep streng-gelovigen zich om religieuze redenen niet zou laten inenten, is volgens haar “hier geen punt van discussie”. Al eerder vroeg de Puttense burgemeester B. van Putten om “respect” voor de mensen die tegen vaccineren zijn. In het Overijsselse Staphorst leidde een dergelijke weigering in de jaren zeventig tweemaal tot een polio-epidemie. “Wij denken dat de opkomst zo massaal is, dat we niet apart aandacht besteden aan de mensen die principieel tegen inenten zijn”, aldus de woordvoerder.