Peiling: reserves jegens muntunie

DEN HAAG, 21 JAN. Eén op de drie Nederlanders vindt dat Italië nog niet thuishoort in de Europese muntunie. Van hen vindt een meerderheid dat als Italië toch meedoet, Nederland zelf buiten de muntunie moet blijven. Dit blijkt uit een enquête van het marktonderzoeksbureau NIPO.

De representatieve steekproef onder 1.075 personen is afgelopen weekeinde uitgevoerd naar aanleiding van de commotie over de bezwaren van minister Zalm (Financiën, VVD) tegen de deelname van Italië aan de euro. De opiniepeiling duidt erop dat veel Nederlanders de aarzelingen van de VVD delen.

Op de vraag of de Italiaanse economie zo is gesaneerd dat deelname aan de euro verantwoord is, antwoordt 38 procent negatief; 20 procent vindt dat Italië wel kan deelnemen, 42 procent heeft geen mening. Wanneer Italië toch wordt toegelaten - de regeringsleiders beslissen daarover begin mei - dan vindt 56 procent van de tegenstanders dat Nederland zich alsnog moet terugtrekken.

De aandacht van media en politiek voor de euro vorige week blijkt de Europese munt tot een onderwerp in de komende verkiezingsstrijd te hebben gemaakt. Ruim één op de drie ondervraagden (36 procent) noemt de euro een belangrijk onderwerp. Bij de aanhangers van de VVD is dat 50 procent.

Eerder deze maand, in een peiling in opdracht van het Radio 1-journaal, noemde bijna geen van de ondervraagden nog de Europese eenwording als belangrijk onderwerp. Toen gold de criminaliteit nog als belangrijkste thema.

In Duitsland bestaan al langer aarzelingen tegen de komst van de euro en die aarzelingen nemen toe. Volgens een onderzoek dat de ZDF-televisie afgelopen vrijdag bekendmaakte is 71 procent van de Duitsers tegen inwisseling van de D-mark tegen de euro. Dat is 12 procentpunt meer dan half december. Sinds die tijd heeft het protest van een groep professoren de aandacht voor het onderwerp verhevigd. Volgens de ZDF-peiling is de 'euroscepsis' in Duitsland nu groter dan in Engeland.