Parlement in Italië wijst arrestatie van Kamerlid af

ROME, 21 JAN. De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft het verzoek van Justitie in Milaan om het Kamerlid Cesare Previti te mogen arresteren, met een grote meerderheid afgewezen. Dit wordt beschouwd als een klap in het gezicht van de Milanese officieren van justitie, die de afgelopen jaren grootschalig de operatie Schone Handen hebben uitgevoerd: de aanpak van het betalen van smeergelden.

Oud-minister van Defensie Previti, advocaat en vertrouweling van mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi, wordt ervan verdacht systematisch rechters te hebben omgekocht. Volgens de Milanese justitie, die het onderzoek Schone Handen uitvoert, moest Previti worden gearresteerd in afwachting van zijn proces wegens het risico dat bewijsmateriaal verloren zou gaan.

Voor de arrestatie van een parlementslid is toestemming van de Kamer nodig. Deze heeft met 341 tegen 248 stemmen dat verzoek afgewezen. Het parlement kan dat doen als het vermoeden bestaat dat de betrokkene om politieke redenen wordt vervolgd.

De rechtse oppositie ging als één blok achter Previti staan. Het regeringskamp was verdeeld. De Italiaanse Volkspartij, voortgekomen uit de voormalige christen-democratische partij, stemde tegen arrestatie. Een van de argumenten daarvoor was dat er geen aantoonbaar gevaar is dat Previti zal knoeien met eventuele bewijzen.

Sommige Kamerleden zeiden in een eerste reactie dat deze uitslag een streep zet onder Schone Handen. Berlusconi en een reeks anderen hebben steeds gezegd dat de Milanese justitie om politieke redenen achter hen aan zat.

“We moeten nu met zijn allen naar Hammamet gaan om excuus te vragen aan Craxi”, zei het rechtse Kamerlid Giuliano Ferrara, die vaak heeft geroepen dat de Milanese justitie louter om politieke redenen vervolt. De voormalige socialistische leider Bettino Craxi is het symbool geworden voor de politieke corruptie. Hij is zijn villa in de Tunesische badplaats Hammamet gevlucht om aan arrestatie te ontkomen.

De stemming in het parlement beschermt Previti alleen tegen arrestatie, niet tegen een proces. Hij wordt ervan beschuldigd in de jaren tachtig met miljoenen guldens rechters in Rome te hebben omgekocht.

Opvallend was dat ook de Lega Nord, die vaak hard heeft uitgehaald naar de corruptie in Rome, Previti steunde. Veel Kamerleden van die partij gaven na afloop toe dat ze dat met tegenzin hebben gedaan. Maar partijleider Umberto Bossi had opdracht gegeven om tegen arrestatie te stemmen. “Previti interesseert ons niets: onze stemmen zijn tegen de magistratuur, zei Bossi. De Milanese justitie heeft ook een aantal onderzoeken tegen de Lega Nord lopen, waaronder een tegen Bossi wegens opruiïng.