Noodverordening bij feest Beatrix

AMSTERDAM, 21 JAN. Burgemeester Patijn van Amsterdam heeft in verband met de viering van de zestigste verjaardag van koningin Beatrix een noodverordening opgesteld voor de locaties waar de koningin en haar gasten zullen verblijven.

De maatregelen gelden onder meer rond het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Muziektheater, de Westerkerk, het Paleis op de Dam en het Amstelhotel. Daar is tijdens de aanwezigheid van de koningin en haar gasten een ring tot maximaal honderd meter afgezet. In deze ring mogen alleen personen komen die op de locatie moeten zijn en worden alleen 'gebomcheckte' voertuigen toegelaten. Er geldt een stop- en parkeerverbod en er rijdt geen openbaar vervoer. Een tweede veiligheidsring tot tweehonderd meter wordt ook gecheckt op bommen. Ook daar geldt een stop- en parkeerverbod, zodat de locatie in geval van een bommelding makkelijk kan worden ontruimd. In deze tweede ring kunnen voetgangers zich vrijelijk bewegen en rijdt wel openbaar vervoer.

Patijn noemt de maatregelen zelf “beperkt”. De burgemeester verwacht geen ordeverstoringen op grote schaal. Kleine groepen ordeverstoorders wil hij oppakken op basis van artikel 540, een artikel dat wordt toegepast bij ernstige verstoringen van de openbare orde en gevaar voor herhaling daarvan. Patijn wil voorkomen dat het gewraakte artikel 140 Wetboek van Strafrecht, deelname aan een criminele organisatie, wordt gebruikt, zoals bij de Eurotop in juni vorig jaar. Daar is toen veel kritiek op gekomen. Wat de Amsterdamse korpschef Kuiper betreft is artikel 140 nog wel steeds beschikbaar. De politie zal een actief aanhoudingsbeleid voor relschoppers voeren.

Tijdens een commissievergadering voor algemeen bestuurlijke zaken uitten veel raadsleden gisteren kritiek op het besloten karakter van het verjaardagsfeest van de koningin. “Het was wel leuk geweest als er voor de overlast enige compensatie was geweest”, aldus E. van der Laan van de PvdA, die het Koninklijk Huis daarin “slordig” noemde.

De dirigent G. van Tijn, die in de race was om een aubade aan de koningin te leiden, vindt het jammer dat de koningin op zo'n aubade geen prijs stelt. Voor hem is het idee dat Amsterdammers en masse gaan zingen voor de jarige koningin nog niet van de baan. De komende dagen polst hij de belangstelling voor een “spontaan initiatief”.