Minister Van Aartsen ageert tegen strafkorting

BRUSSEL, 21 JAN. Minister Van Aartsen (Landbouw) heeft Europees commissaris Fischler gisteravond gezegd dat “Nederland niet met zich laat sollen”. De minister reageert daarmee op een recente brief waarin de Europese Commissie aankondigt dat Nederland een strafkorting krijgt opgelegd wegens fouten bij de bestrijding van de varkenspest.

In de brief verwijst de Commissie naar een inspectierapport dat vorig jaar is gemaakt door eigen controleurs. In het rapport, dat is gemaakt onder leiding van de Italiaan Belloli, wordt geconcludeerd dat Nederland de varkenspest niet adequaat heeft bestreden. Bovendien zou Nederland willens en wetens zoveel mogelijk kosten op Brussel hebben willen schuiven. Minister Van Aartsen heeft het rapport steeds bestempeld als onjuist. De recente brief is dan ook gebaseerd op verkeerde feiten, stelt hij.

De Europese Commissie kondigt in de brief aan dat Nederland een strafkorting van circa 25 procent te wachten staat op de veterinaire kosten. Dit zou Nederland tientallen miljoenen guldens kunnen gaan kosten.

Volgens Van Aartsen is de brief van de Europese Commissie in Brussel in strijd met eerdere afspraken. Eind vorig jaar kwamen hij en commissaris Fischler overeen dat Nederland de kans zou krijgen de feiten uit het omstreden rapport te weerleggen.

Hoewel dat inmiddels is gebeurd, blijkt de Europese Commissie toch vast te houden aan de oorspronkelijke versie van het rapport.

Van Aartsen accepteert dat niet. “We hebben de feiten uit het rapport Belloli weerlegd, maar onze argumenten worden genegeerd. Dat kan niet.”

Fischler bevestigde na afloop van het gesprek dat de Europese Commissie en Nederland de komende tijd verder gegevens zullen uitwisselen. Hij behoudt zich echter het recht voor Nederland een korting op te leggen. “Ik houd het laatste woord.” (ANP)

Pagina 2: BURGEMEESTERS