Megafusie op komst in farmacie

ROTTERDAM, 21 JAN. De twee farmacie-giganten SmithKline Beecham (SB) en American Home Products Corporation hebben gisteren bevestigd met elkaar in bespreking te zijn over een mogelijke fusie. De gesprekken tussen het Amerikaanse-Britse en het volledig Amerikaanse concern leidden tot een run op de aandelen van deze bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Met de fusie is een bedrag gemoeid van naar schatting 100 miljard dollar (aan beurswaarde) en die zou daarmee de grootste zijn uit de geschiedenis van deze sector. Recentelijk zijn de twee Zwitserse reuzen Ciba-Geigy en Sandoz opgegaan in het nieuwe Novartis. Eerder kocht het Britse Glaxo landgenoot Wellcome.

SmithKline Beecham is nu na Glaxo-Wellcome het grootste farmacie-concern in Groot-Brittannië. Het heeft volgens analisten een marktwaarde van ruim 62 miljard dollar. American Home Products is op zijn thuismarkt nummer drie. Beide ondernemingen zijn sterk op de terreinen vaccins en hart- en bloedsomloopmedicamenten.

SB werd gisteren gedwongen op de speculaties in te gaan nadat de prijzen van het aandeel omhoog schoten. Het bedrijf stelde in een verklaring uiterst voorzichtig 'dat niet gegarandeerd kan worden dat er van een transactie sprake zal zijn en evenmin hoe die er uit zou zien, als daarvan al sprake zou zijn.''

Het nieuws leidde vervolgens tot een nieuwe stroom geruchten over golf van acquisities van farmaceutische bedrijven. De schaalvergroting binnen de farmaceutische industrie is al jaren aan de gang. Bedrijven zeggen daartoe gedwongen te zijn door de enorme investeringen die nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe preparaten.

Doorgaans wordt uitgegaan van een bedrag van 250 miljoen dollar per product, waarbij op veruit de meeste producten de investering nooit zal worden terugverdiend. Die schaalvergroting heeft overigens nog niet geleid tot conglomeraten die een substantieel deel van de wereldmarkt in handen hebben. Een fusie tussen SmithKline Beecham en American Home Products zou het nieuwe bedrijf, met een omzet 28 miljard dollar, wel naar de eerste plaats op de wereldmarkt voeren, maar daarmee heeft het nog geen zes procent van die markt in handen. Wel zouden het Zwitserse Norvartis en het Britse Glaxo Wellcome Plc. voorbij worden gestoken, die nu beide een marktaandeel van ongeveer 4,4 procent hebben.