Kwartaalwinst IBM valt tegen

NEW YORK, 21 JAN. IBM heeft gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurs tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal bekend. De netto winst van het bedrijf steeg met 3,4 procent naar 2,1 miljard dollar, minder dan verwacht.

De omzet over het laatste kwartaal van 1997 bedroeg 23,7 miljard dollar. De omzet was maar 3 procent hoger dan vorig jaar, mede door ongunstige wisselkoersen.

Voor het gehele jaar had IBM een omzet van 78,5 miljard, 3 procent meer dan over 1996. De winst steeg van 5,86 miljard dollar in 1996 naar 6,09 miljard.

Topman Louis Gerstner vond desondanks dat IBM “een zeer goed jaar afsloot met een sterk kwartaal.” De winst per aandeel kwam uit op 2,11 dollar terwijl analisten gemiddeld 2,15 dollar hadden verwacht.

Die winst per aandeel werd mede gerealiseerd omdat IBM voor 2 miljard dollar eigen aandelen heeft ingekocht. Winst per aandeel wordt berekend op basis van het aantal uitstaande aandelen. Beleggers zijn bezorgd omdat IBM's omzet maar zeer langzaam stijgt en de winstgroei vooral het gevolg was van bezuinigingen en en de inkoop van eigen aandelen.

“Onze resultaten zijn vooral bevredigend', aldus Gerstner in een verklaring, “omdat ze werden bereikt ondanks een aantal zeer moeilijke factoren, inclusief een toenemend nadelig werkende invloed van wisselkoersen, zwakte in sommige Aziatische markten en prijsdruk die invloed heeft op sommige produktgebieden.”

IBM had een goed laatste kwartaal in eigen land, waar de omzet met 9 procent steeg. In Azie steeg de omzet tien procent maar door de koersdalingen werd dat geheel tenietgedaan. Europa, het midden-Oosten en Afrika hadden meer omzet maar ook daar ondervond IBM dat door koersverschillen een stijging van 5 procent in dollars omgerkend uitkwam op een daling van 4 procent. Het best presteerde opnieuw de afdeling diensten die in het vierde kwartaal een omzet boekte van 5,9 miljard dollar.

    • Lucas Ligtenberg