Kohl houdt zich op de vlakte over Italië

ROME, 21 JAN. Iedereen moet nu zijn huiswerk maken en pas begin mei, niet eerder, is het examen voor de Economische en Monetaire Unie. “Het heeft geen zin om iedere dag te filosoferen”, zei Kohl tijdens op een vraag of Italië van begin af aan kan deelnemen aan de EMU. “Je beter de kruiswoordpuzzel oplossen dan iedere dag dezelfde vraag stellen.

Op de gezamenlijke persconferentie na hun gesprek van een uur probeerde premier Romano Prodi de twijfels in Noord-Europa over Italië weg te nemen. Hij zei dat voor toetreding tot het monetaire Europa strikte criteria moeten gelden. “Dat is in het belang van Duitsland, maar in deze historische fase nog meer in dat van Italië, zei Prodi.

Kohl prees de vooruitgang van Italië, maar wilde zich op geen enkele manier committeren. In een kennelijke verwijzing naar berichten dat Duitsland en Nederland proberen Italië voorlopig buiten de EMU te houden, zei Kohl: “Er is teveel commentaar op iets wat niet is gebeurd, en dat is absurd. Voordat je wordt gestraft voor een zonde, moet je die eerst begaan. Zelfs het Vaticaan zou dat niet ontkennen.”