Havel herkozen als president van Tsjechië

PRAAG, 21 JAN. De 61-jarige Vaclav Havel is gisteren door het Tsjechische parlement opnieuw voor vijf jaar tot president gekozen. De voormalige toneelschrijver en dissident begint daarmee zijn tweede en constitutioneel laatste termijn als president van Tsjechië. Tot de afscheiding van Slowakije in 1992 was Havel drie jaar lang president van Tsjechoslowakije.

Havel haalde gisteren in het parlement maar net voldoende stemmen. Hij verloor vooral stemmen van de Burger-Democratische Partij (ODS) van ex-premier Klaus, die met name rond diens aftreden in november zware kritiek kreeg te verduren van Havel. Havel zei vooraf zich niet bezorgd te maken over zijn herverkiezing, maar eerder of hij een nieuwe termijn zou overleven. De voormalige kettingroker Havel werd in 1996 geopereerd aan longkanker. Hij geniet nog altijd brede steun onder de Tsjechen. (AP, Reuters)