Hashimoto kan macht van Financiën niet breken

TOKIO, 21 JAN. Na een reeks schandalen bij financiële instellingen krijgt Japan een nieuw instituut voor controle op de financiële sector, apart van het ministerie van Financiën, maar desondanks heeft dit ministerie zich voorlopig verzekerd van het behoud van de macht over deze sector. De plannen zijn een zwakke afspiegeling van de voorstellen die vorig jaar binnen een adviescommissie van premier Ryutaro Hashimoto circuleerden om het ministerie geheel op te splitsen.

Om plotseling verstoring van de fragiele economie te voorkomen wordt de macht van het ministerie niet al te veel ingeperkt, zo zijn de Japanse regeringspartijen gisteren na lang beraad overeengekomen. Direct onder de premier komt in juli van dit jaar een nieuw controlerend orgaan voor de financiële sector, maar het ministerie behoudt de macht over wetgeving en beleid voor diezelfde sector.

Het ministerie van Financiën kwam de afgelopen jaren onder zware kritiek te liggen wegens onopgemerkte illegale activiteiten van banken en de faillissementen van zeven hypotheekbanken, waarvoor de belastingbetaler kon opdraaien.

Laatdunkende kritiek uiten op het eens onaantastbaar lijkende ministerie werd een populair tijdverdrijf. Er zou een einde moeten komen aan de ondoorzichtige beleidsvoering van het ministerie en de allesomvattende macht moest worden ingeperkt door afsplitsing van het deel dat zich bezighoudt met toezicht op de particuliere sector, zodat een ministerie overblijft dat zich slechts bezighoudt met de overheidsbegroting.

Deze ideeën hebben het echter niet gehaald wegens fel verzet vanuit het ministerie, dat zijn macht niet wilde zien verminderen. Financiën wordt beschouwd als het machtigste en meest elitaire instituut van het land. Ambtenaren van Financiën oefenden zware druk uit op politici van Hashimoto's Liberaal Democratische Partij (LDP) en de plannen van diens adviescommissie kwamen in het eindstadium in december sterk verzwakt uit de bus. De LDP ontbeert echter een meerderheid in het Hogerhuis en regeert met gedoogsteun van de sociaal-democraten en de kleine partij Sakigake. Sakigake hield tot gisteren vol dat het de coalitie zou verlaten als niet aan de opsplitsing werd vastgehouden. Dit verzet is nu door de LDP gebroken.