Grasbak wil niet schuiven

ARNHEM, 21 JAN. De grasbak van het nieuwe Arnhemse stadion Gelredome zou moeten kunnen schuiven, maar zit al enkele dagen muurvast. Het uitschuifbare veld, een wereldprimeur, liep het afgelopen weekeinde vast, waarschijnlijk als gevolg van een niet goed functionerend smeersysteem. Pogingen de bak vlot te trekken zijn tot nu toe mislukt.

Het stadion dient als nieuw onderkomen voor de voetbalclub Vitesse, maar wordt wegens het beweegbare dak en het dito veld ook zeer geschikt geacht voor concerten en evenementen. Zo treden de Spice Girls op 28 maart in het stadion op, drie dagen na de openingswedstrijd van Vitesse tegen Sparta.

De betonnen bak waarin de grasmat ligt, kan buiten het stadion geschoven worden, onder één van de tribunes door. Vier hydraulische installaties schuiven de bak met een gewicht van elf miljoen kilo op teflon-zooltjes over glijgoten. Vorige week werd begonnen met het afmonteren van het veld, en werden de tijdelijk geplaatste teflon-zooltjes vervangen door de definitieve. Tevens werd het smeersysteem in werking gesteld, dat moet zorgen voor een oliefilm tussen de zooltjes en de stalen glijbanen op de grond onder de bak. Omdat vermoedelijk het smeersysteem nog niet helemaal goed is afgeregeld, kwam het veld halverwege het stadion tot stilstand.