Fraude bij Travel Group kost Reed Elsevier 700 mln

ROTTERDAM, 21 JAN. De fraude bij de uitgever Reed Travel Group gaat het moederconcern van uitgever Reed Elsevier bijna 700 miljoen gulden kosten. Naast het uitbetalen van de schadevergoeding aan de benadeelde adverteerders zal het Brits-Nederlandse bedrijf ook extra moeten afschrijven op de bezittingen van de Travel Group.

Dit heeft de uitgever gisteren bekendgemaakt. In september vorig jaar kwam aan het licht dat de reisgroep Reed Travel aan adverteerders jarenlang te hoge oplagecijfers van hotelcatalogi en handboeken met vluchtschema's heeft opgegeven. De malversaties, die teruggaan tot 1991, kwamen boven water toen een nieuwe directie Reed Travel ging doorlichten.

Elsevier beloofde direct alle schade te zullen vergoeden nadat de juristen en accountants van het bedrijf de fraude in kaart hadden gebracht. De cijfers zijn inmiddels naar de adverteerders gestuurd.

Niet bekend

De kosten van de fraudezaak worden verwerkt in de resultaten over 1997. Elsevier verzekert dat de extra lasten die de operatie met zich meebrengt niet van invloed zullen zijn op de voorwaarden van de aangekondigde fusie met collega Wolters Kluwer. Niet duidelijk is in hoeverre de schade wordt verhaald op de verantwoordelijke managers van Reed Travel.