Crisis Azië drukt winst banken VS

NEW YORK, 21 JAN. De grote banken in de Verenigde Staten hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar behoorlijk te lijden gehad van de financiële crisis in het Verre Oosten. Desondanks werden over het gehele jaar nog mooie winsten geboekt.

Dinsdag kwamen de kwartaalcijfers van Chase Manhattan, de grootste bank in de VS, Citicorp (nummer twee) en JP Morgan. Vooral JP Morgan kreeg klappen. De bank moest in het vierde kwartaal 587 miljoen dollar aan leningen in Aziatische probleemlanden aanmerken als 'nonperforming'', wat wil zeggen dat er geen rente en aflossing meer binnenkomt. De nettowinst van JP Morgan kelderde met 35 procent van 419 miljoen dollar tot 271 miljoen dollar. Over geheel 1997 verminderde het resultaat van 1,57 miljard dollar tot 1,46 miljard dollar.

Citicorp liet weten dat de malaise in Azië het kwartaalresultaat voor belasting drukte met 250 miljoen dollar. Maar gunstige ontwikkelingen in de VS en Europa zorgden ervoor dat de nettowinst toch nog omhoog ging van 987 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar. De jaarwinst daalde van 3,79 tot 3,59 miljard dollar als gevolg van eenmalige lasten in het derde kwartaal.

Chase Manhattan maakte ook melding van verliezen in Azië, maar gaf geen details. De kwartaalwinst van de bank ging met slechts 5 procent omhoog naar 874 miljoen dollar. Over het hele jaar steeg het resultaat met ruim 50 procent van 2,46 miljard dollar tot 3,71 miljard dollar. (KRF)

1998 slecht 1 matig 23 goed 69 uitstekend 13