Blair en Kok delen visie op Europa

DEN HAAG, 21 JAN. De toon van premier Kok veranderde in aanwezigheid van zijn Britse ambtgenoot Blair in één zin van diplomatiek in persoonlijk. “Er is veel gemeenschappelijks tussen de twee landen, de twee volken... en ook tussen de twee personen”, zei Kok na zijn gesprek met Blair.

Tony Blair was gisteren op bezoek in Nederland, waar hij behalve met Kok ook een ontmoeting had met koningin Beatrix. Het was zijn eerste buitenlandse bezoek sinds het Verenigd Koninkrijk deze maand het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nam. Zoals Kok vorig jaar ook de eerste regeringsleider was die Blair bezocht na de machtsovername.

Kok was zichtbaar ingenomen met de komst van Blair. “Hoewel ik met de voormalige premier John Major een zeer prettige verstandhouding had, zal het geen verrassing zijn dat ik zeer verheugd was door het nieuws dat Labour - New Labour - vorig jaar de verkiezingen had gewonnen”, zei Kok bij het diner. Blair herinnerde aan een bezoek dat hij een jaar geleden bracht aan Nederland, toen hij nog als oppositieleider een speech hield in het Rijksmuseum in aanwezigheid van Kok.

Nederland en Groot-Brittannië hebben volgens de premiers niet alleen zeer sterke historische banden, maar ook een vergelijkbare kijk op de toekomst van de EU. “De visies van de beide regeringen op de bestrijding van criminaliteit, de werkgelegenheid, de versterking van de concurrentiekracht en het milieu groeien naar elkaar toe”, meent Kok. Blair herhaalde zijn eerder verwoorde visie dat “Europa zijn eigen weg (moet) vinden - een nieuwe Derde Weg - waarbij economische dynamiek en sociale rechtvaardigheid samengaan in een moderne wereld”.

Blair meent dat de Britse bevolking langzaam toegroeit naar de EU. “Ik zie een veranderende stemming in Groot-Brittannië. Door alle politieke partijen heen groeit het besef dat het in het belang van het land is om een leidende rol te spelen in Europa. Als de Britten de mogelijkheden zien voor banen, misdaadbestrijding, open markten en een schoner milieu, dan weten ze dat Europa in hun voordeel kan zijn”, zei hij. Volgens Blair heeft zijn land zijn plaats “hervonden in het hart van de Europese staten en is (het) klaar om zijn taak volledig op zich te nemen”. Op de vraag aan Blair of de nadruk op de leidende Britse rol het continent niet gaat irriteren, antwoordde Kok: “Wij zijn heel blij dat het Verenigd Koninkrijk de voorzitter is van de Europese Unie.” Kok wil wel dat de Britten snel meedoen met de euro, waarover in mei de definitieve beslissing valt. “Landen die voldoen aan de criteria moeten bereid zijn zo snel mogelijk mee te doen. Ik wil erop aandringen niet te lang te wachten.” Kok hoopt ook op Britse steun bij de onderhandelingen over de bijdragen aan de EU: “Aan grote netto-bedragen aan Brussel moet een einde komen. We rekenen op u, Prime Minister.”