Betalen via één systeem; Toenadering bij chipkaarten

ROTTERDAM, 21 JAN. De betaalchipkaarten van de banken (chipknip) en die van Postbank en PTT Telecom (chipper) worden wat betreft hun betaalfunctie volledig uitwisselbaar. Gesprekken hierover zijn vergevorderd, aldus betrokkenen.

Volgens PTT Telecom is het in het belang van de consument dat het aantal punten waar met de verschillende betaalkaarten kan worden betaald drastisch toeneemt. Vooral de chipper van de Postbank en PTT Telecom heeft baat bij samenwerking met de andere banken. Nu kan op zo'n 10.000 plaatsen met de chipper worden betaald, terwijl de chipknip van de andere banken op 130.000 plaatsen wordt geaccepteerd.

Voordeel voor winkeliers is dat zij niet langer twee systemen hoeven aan te schaffen voor zowel chipper als chipknip. Ook bij parkeergarages en in het openbaar vervoer zal het verschil tussen de twee pasjes wegvallen.

Voor opladen van de kaarten blijven wel twee gescheiden systemen bestaan. Volgens PTT Telecom is dat geen probleem: “De kaarten zijn nu al op heel veel plaatsen op te laden. Bijvoorbeeld in de buurt van betaalautomaten of in het geval van de chipper via de telefoon”, aldus PTT Telecom.

Ondanks de grotere uitwisselbaarheid blijven de chipper en de chipknip hun verschillen houden. De uitgevers van de chipper wijzen erop dat hun betaalkaart, door een grotere chip, beter op toekomstige diensten is voorbereid. Deze kaart is bijvoorbeeld in staat om telefoonnummers op te slaan of kan dienen als identificatiemiddel, maar dergelijke toepassingen zijn nog zeldzaam. Door de druk van de chipper hebben de banken de functionaliteiten van hun kaart inmiddels uitgebreid, waardoor de verschillen kleiner zijn geworden.

Consumenten gebruiken de betaalchipkaarten overigens nog nauwelijks. Het aantal actieve gebruikers lag eind vorig jaar op 4 procent van de bevolking. Halverwege dit jaar is de helft van Nederland actief gebruiker, schatten de banken. Inmiddels zijn zo'n 8 miljoen betaalkaarten verspreid.