Akkoord Opel over sanering

RÜSSELSHEIM, 21 JAN. Opel garandeert de voortzetting van de productie in zijn vestigingen Rüsselsheim, Bochum en Kaiserslautern, maar daarvoor moet het aantal banen omlaag en de loonstijging beperkt blijven. Directie en ondernemingsraad van de Duitse autofabrikant zijn het daar gisteren na maandenlange onderhandelingen over eens geworden.

Als alle voorgestelde regelingen worden toegepast, verdwijnen de komende vier jaar minstens 4.000 arbeidsplaatsen. Dat gebeurt via deeltijdwerk voor oudere werknemers, vervroegde pensioenering en flexibele werktijden. Daar stelt Opel tegenover dat er tot eind 2002 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De onderneming heeft nu 46.500 mensen in dienst.

De maatregelen zijn nodig omdat Opel in de drie Duitse vestigingen de productiviteit te klein vindt. In Rüsselsheim wordt de komende paar jaar 750 miljoen mark gestoken in uitbreiding.

Begin dit jaar maakte General Motors, het Amerikaanse moederconcern van Opel, bekend in Europa 20 à 30 procent te willen snoeien in de personeelsterkte van in totaal 85.000 man. Die operatie moest plaatsvinden via natuurlijk verloop, vervroegde pensioenering en vrijwillig ontslag.

De overeenkomst die Opel gisteren bereikte, lijkt de onderneming te vrijwaren van de ergste gevolgen van de plannen van het moederconcern. Voor Günter Rexrodt, de minister van Economische Zaken, was het akkoord aanleiding te verklaren dat buitenlandse bedrijven banen kunnen garanderen in Duitsland. Opel is nu in staat zijn positie binnen GM, het grootste autoconcern ter wereld, te bestendigen, zo niet te versterken, aldus de minister. (DPA)

winst verlies stabiel CDA 11 35 54 PvdA 44 6 51 VVD 62 2 36 D66 5 80 16 Lokaal 22 39 39 GPV/RPF/SGP 17 9 74 GroenLinks 21 22 64 SP 49 22 30 CD/CP'86 0 76 24