Vrouw betrapt op verboden invoer kikkers

ROTTERDAM, 20 JAN. Een 44-jarige vrouw uit het Zuid-Hollandse Klaaswaal heeft begin deze maand geprobeerd zonder geldige papieren vijftig zeldzame kikkers uit Madagascar in te voeren. De douane op de Brusselse luchthaven Zaventem heeft, naar nu bekend is geworden, op 8 januari proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

De vrouw, G.S., werd in juni 1996 samen met haar echtgenoot, de advocaat mr. J. van Duin, aangehouden op verdenking van de illegale handel in kameleons. Daarvoor moeten zij binnenkort voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen. Van Duin vertegenwoordigt zijn echtgenote nu in de Brusselse zaak.

Volgens Van Duin gaat het bij de kikkers om zogeheten mantella's. “Deze kikker is nergens ter wereld beschermd, behalve binnen de Europese Unie.” Volgens hem kunnen de instanties die illegale dierenhandel opsporen “het allemaal niet meer bijbenen”. Tegelijk met de zending kikkers ontving S. ook enkele tientallen brocesia's, kleine kameleons waarvoor zij wel de vereiste documenten had.

S. zou de kikkers voor zichzelf en enkele andere terrarium-hobbyisten hebben willen invoeren. Ze zou in de veronderstelling hebben verkeerd dat voor deze dieren geen invoervergunning nodig is. In de Antwerpse dierentuin, waar de kikkers tijdelijk zijn ondergebracht, wordt nog onderzocht tot welke soort zij precies behoren. Advocaat Van Duin heeft inmiddels wel een vergunning voor het invoeren van de dieren aangevraagd bij het Belgische ministerie van Landbouw.

In een reactie op deze zaak zegt W. Luijff van Traffic Europe: “Het is merkwaardig dat je dieren zonder geldig document probeert in te voeren, als je nog verdachte bent in een eerdere smokkelzaak”. Traffic Europe is het 'detectivebureau' van het Wereld Natuur Fonds en spoort dierensmokkelaars op om hen bij de politie aan te geven. Luijff: “Juist doordat erin wordt gehandeld, worden deze dieren met uitsterven bedreigd.”

Volgens officier van justitie M. Verbeke in Brussel wordt op het vliegveld Zaventem ten minste ééEÉn keer per week een lading met ivoor of tasjes van krokodillenleer onderschept. Levende dieren worden volgens hem minder vaak aangetroffen. “Maar het komt wel steeds vaker voor, omdat het een lucratieve handel is”, aldus de officier.