Vier jaar cel en tbs voor autobranden

ALMELO, 20 JAN. Een 24-jarige inwoner van Hengelo is vanochtend door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging wegens het in brand steken van zeker zestig auto's, een elektronicazaak en een supermarkt. De uitspraak is overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

De Hengeloër zorgde vorig jaar voor veel onrust in Hengelo door in de periode van januari tot en met juli tientallen auto's in brand te steken. De auto-pyromaan, zoals de man al snel werd genoemd, ging daarbij steeds op dezelfde wijze te werk: hij legde een aanmaakblokje op de bumper aan de voorzijde van de auto en stak dat aan. De branden leidden tot de oprichting van burgerwachten in verschillende wijken.

Volgens de rechtbank heeft de inwoner van Hengelo zich niet of nauwelijks iets bekommerd om de grote schade die hij heeft aangericht, en was hij zich “terdege bewust van zijn criminele handelen”. Ook wordt hem verweten op 6 mei moedwillig een aantal mensenlevens in gevaar te hebben gebracht.

De man wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Hij zou de onverwachte dood van zijn vader en een sterfgeval in zijn vriendenkring niet hebben kunnen verwerken.