Vakbonden boos over bonussen VSN-top

DEN HAAG, 20 JAN. De vakbonden zijn verontwaardigd dat de top van Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) zichzelf “vorstelijke bonussen” heeft toegekend, terwijl er bij een deel van het bedrijf eind vorig jaar niet eens een kerstpakket vanaf kon wegens de povere financiële situatie.

“Wij hebben hierover onze verbijstering uitgesproken tegenover VSN”, aldus Th. de Jong van het CNV. Het gaat volgens de vakbeweging om bonussen van 10 tot 20 procent van een jaarsalaris voor ten minste tachtig hoge VSN-functionarissen, van wie de hoogsten zo'n twee ton per jaar verdienen.

VSN wil op de hoogte van bonussen en salarissen niet ingaan, maar wijst erop dat er al enkele jaren geleden een systeem van variabele beloning is ingevoerd om goed presterende managers en anderen iets extra's te geven. “Het gaat hierbij ditmaal zeker niet alleen om directeuren maar om teams die zeer hard hebben gewerkt aan de reorganisatie van ons bedrijf.”

De bonussen schoten de 18.000 werknemers van VSN in het verkeerde keelgat, vooral bij de Friese tak van het bedrijf, Veonn. De werknemers daarvan ontvingen vorige maand een brief dat ze dit jaar wegens de zorgelijke staat van hun bedrijf geen kerstpakket zouden ontvangen. De VSN-woordvoerder: “Ik kan me wel voorstellen dat die mensen boos zijn, maar het besluit om geen kerstpakket te geven is genomen door het manangement van Veonn zelf.” De opwinding over de bonussen valt samen met overleg vandaag over een nieuwe CAO voor VSN-werknemers. Het bedrijf onderhandelt dezer dagen ook met de bonden over een sociaal plan, omdat het dit jaar 1.000 werknemers kwijt wil.