Tweede Kamer zegt gesprek met Saher af

ROTTERDAM, 20 JAN. Het gesprek dat Marei von Saher, schoondochter van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) deze week op haar verzoek zou voeren met de woordvoerders van de regeringsfracties over haar claim tegen de Nederlandse staat, gaat niet door.

“Wij zullen niet op het verzoek ingaan zolang staatssecretaris Nuis (cultuur) zijn positie nog niet heeft bepaald”, aldus de griffier van de Tweede Kamer. Volgens een andere woordvoerder van de Tweede Kamer zal het desbetreffende gesprek niet worden gevoerd “zo lang de zaak onder de rechter is, en daarna ook niet.” Tot de afzegging is donderdag j.l. besloten tijdens de zogenaamde procedure-vergadering.

Nuis heeft nog niet officieel gereageerd op de eis van mevrouw Von Saher om teruggave van alle circa 150 schilderijen, afkomstig uit de collectie Goudstikker. De werken, die in Nederlandse musea hangen, zouden kort na de oorlog op onrechtmatige wijze in bezit van de staat zijn gekomen. Marei von Saher, wier advocaat gisteren nog niet van de afwijzing op de hoogte was, zal binnenkort wèl een onderhoud hebben met mevrouw S. Heemskerck Pillis-Duvekot van de VVD.